REUTERS/Francois Lenoir
StoryEditor

Macron má veľké plány. Potrebuje však silnú vládu v Nemecku

27.11.2017, 18:57
Autor:
ČTKČTK
Francúzsky prezident EÚ nezreformuje bez pomoci Nemecka.

Realizácia odvážnych vízií francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona ohľadom obnovy Európskej únie bude ťažšia, ak nebude mať Francúzsko v Nemecku "silného partnera". Povedal to dnes nový hovorca francúzskej vlády Benjamin Griveaux.

Podľa agentúry Reuters ide o doposiaľ najvýraznejší prejav z francúzskej strany v súvislosti s naťahujúcim sa čakaním na vznik novej nemeckej koaličnej vlády. Doterajšie neúspešné rozhovory tak vraj predstavujú nebezpečenstvo pre Macronove nápady na reformu eurozóny, rovnako ako spoločnej obrannej, prisťahovaleckej a energetickej politiky.

Dvaja ťahúni

"Prirodzene venujeme veľkú pozornosť všetkému, čo by mohlo pomôcť stabilizovať politickú situáciu (v Nemecku), pretože bez silného partnera bude samozrejme ťažšie uskutočniť ambiciózny európsky projekt prezidenta (Macrona)," povedal Griveaux na stretnutí s novinármi.

Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová v minulých mesiacoch často hovorili o tom, že by sa Francúzsko a Nemecko ako dve najväčšie ekonomiky EÚ a hlavní ťahúni z minulosti ujali v tomto ohľade iniciatívy.

Nové rokovania

Pred týždňom ale ohrozil štvrtý mandát kancelárky Merkelovej krach rokovaní o koalícii kresťanských demokratov (CDU/CSU) so slobodnými demokratmi (FDP) a Zelenými. Teraz sa opäť rozbiehajú prípravy na prípadné obnovenie predvolebnej veľkej koalície kresťanských demokratov so sociálnymi demokratmi (SPD).

Podľa Reuters takéto rokovania však nemusia byť rýchle. Európska únia má v súčasnosti úzky manévrovací priestor pre to, aby spracovala rozsiahle Macronove návrhy, pretože sa blížia voľby do Európskeho parlamentu v roku 2019, a navyše už tak budú Brusel pravdepodobne rozptyľovať rozhovory o odchode Británie zo spoločného zväzku a spory o novom dlhodobom rozpočte.

Reformy únie

Okrem toho vznikajú pochybnosti o tom, či budú nemeckí sociálni demokrati brať únijné reformy ako svoju prioritu v plánovaných koaličných rokovaniach.

Reforma eurozóny podľa Macronových predstáv má skupine krajín platiacich eurom zaistiť samostatný rozpočet, spoločného ministra financií a vlastný parlament.

Iné priority

Niekoľko vysoko postavených činiteľov SPD uviedlo, že strana síce naďalej podporuje Macronove nápady, prednosť ale pre koaličné rokovania bude pravdepodobne mať reforma zdravotného poistenia, dôchodkov a trhu práce v Nemecku.

"Európa nie je téma, kde môžeme jednoducho veci presadzovať. Musíme sa usilovať o dosiahnutie konsenzu," upozornil podľa Reuters rozpočtový expert SPD Johannes Kährs. "Bolo by pekné, keby konzervatívci súhlasili s myšlienkou rozpočtu pre eurozónu, ale musia to sami chcieť. Nemalo by žiadny zmysel pokúšať sa ich do toho nútiť," dodal.

Konzervatívci sú rozdelení

Kým Merkelová prejavila pripravenosť spolupracovať s Macronom, ďalší členovia jej konzervatívneho bloku majú ohľadom hlbšej integrácie eurozóny pochybnosti. Obávajú sa totiž toho, že by v konečnom dôsledku hlavné náklady nieslo Nemecko za juhoeurópske krajiny, ktoré sa bránia väčším finančným reformám.

V uplynulých rokoch si bývalý minister financií Wolfgang Schäuble so súhlasom Merkelovej kládol podmienku, že väčšia integrácia musí ísť ruka v ruke so štrukturálnymi reformami priamo v členských štátoch eurozóny.

01 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 02 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 03 - Modified: 2024-04-26 08:44:26 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 04 - Modified: 2024-04-26 05:47:46 - Feat.: - Title: Zamestnanci nemeckých supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi 05 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:26