REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
StoryEditor

Slovo roka spopularizovala Ivanka Trumpová. Nevedela, čo znamená

28.11.2017, 11:54
Autor:
klkl
Portál dictionary.com tak ako každý rok zverejnil slovo roka.

Tento rok je slovom roka anglické slovo „complicit“ čo v preklade znamená spoluvinný/á. Toto slovo vzbudilo tento rok záujem širokej verejnosti, po tom, čo ho spopularizovala najmä Ivanka Trumpová, dcéra amerického prezidenta.

Tej sa v apríli tohto roka v rozhovore pre televíziu CBS spýtali, či ona a jej manžel Jared Kushner nie sú ako prezidentovi poradcovia zároveň jeho komplicmi. Trumpová reagovala, že nevie, čo to slovo znamená.

Negatívna súvislosť

Následne dodala: „Ak byť spoluvinná znamená chcieť byť silnou a mať pozitívny dopad, tak áno, potom som spoluvinná.“

Ivanka Trumpová vysvetľuje, či je spoluvinná:

Reakcia verejnosti na seba nenechala dlho čakať. Vyhľadávanie slova complicit na dictionary.com v ten deň narástlo o 11-tisíc percent, čo je najviac v tomto roku, a ľudia začali prezidentovej dcére vysvetľovať, že to slovo sa používa výhradne v negatívnych súvislostiach a na tom byť spoluvinný nie je nič pozitívne.

Satirické použitie

Prvýkrát toto slovo na seba upútalo pozornosť však skôr, i keď sa tiež nepriamo dotýkalo Trumpovej. Jeho vyhľadávanie narástlo po tom, čo sa v satirickej televíznej relácii Saturday Night Live objavila herečka Scarlett Johansson hrajúca Trumpovú v „reklame“ na parfum s názvom Complicit. Motto danej reklamy bolo: „Vôňa pre ženu, ktorá mohla toto všetko zastaviť, ale neurobila to“.

Scarlett Johansson v roli Ivanky Trumpovej:

Tretíkrát sa slovo complicit dostalo do popredia 24. októbra, kedy republikánsky senátor vyhlásil, že sa nebude pokúšať o znovuzvolenie a ostro kritizoval prezidenta. „Ja mám deti a vnúčatá, ktorým sa zodpovedám a tak pán prezident nebudem spoluvinný,“ vyhlásil Jeff Flake na pôde senátu.

Spoluvina v #metoo

O spoluvine sa v poslednom období hovorí aj v súvislosti s kampaňou #metoo, v ktorej ženy hovoria o sexuálnom obťažovaní. Kampaň sa začala v Hollywoode, keď sa viacero žien ozvalo, že boli obťažované známym producentom Harvey Weinsteinom.

„Diskusia sa tento rok zameriava na to, čo to v skutočnosti znamená byť spoluvinným,“ povedala pre Guardian lexikologička Jane Solomonová. „Slovo spoluvinný sa objavuje v rozhovoroch o tých, ktorí kritizujú mocné osoby ale aj o tých, ktorí zostávajú ticho,“ dodala Solomonová.

Zmeny v spoločnosti

„Tento rok zažil skutočné prebudenie spoluviny v rôznych častiach spoločnosti od politiky k populárnej kultúre,“ vysvetľuje svoju voľbu dictionary.com „Keď sa chystáme na ťažkú prácu spracovania toho, čo všetko to znamená, musíme najprv preskúmať naše vlastné správanie a spýtať sa samých seba niekoľko komplikovaných otázok. Mohol som v minulosti niečo povedať... a nepovedal som? Súhlasil som s niečím len preto, že to bola cesta najmenšieho odporu? Ticho nie vždy znamená spoluvinu,“ dodáva portál.

Vyhľadávanie slova „complicit“ narástlo za tento rok o 300 percent. Medzi ďalšie slová, ktoré patrili tento rok k populárnym patrilo slovo „intersex“ znamenajúce medzipohlavný; „shrinkage“, slovo spomínané v súvislosti so seriálom Seinfeld; „tarnation“ sa vo väčšej miere používalo na začiatku roka v súvislosti s meme „what in tarnation“ vyjadrujúcom údiv; slovo „horologist“ označujúce hodinára, ktorý vystupuje v známom podcaste S-town; slovo „totality“ znamenajúce úplnosť bolo zase vyhľadávané v auguste v súvislosti so zatmením slnka.

01 - Modified: 2023-10-28 09:10:36 - Feat.: - Title: Trumpova dcéra Ivanka má na súde svedčiť proti svojmu otcovi. Ten vinu naďalej odmieta 02 - Modified: 2022-12-06 12:31:23 - Feat.: - Title: Slovom roka je Goblin mód. Mnohí v ňom žijeme aj v tomto momente, pozri, ako sa prejavuje 03 - Modified: 2019-11-08 06:05:10 - Feat.: - Title: Vybrali slovo roka. Spropagovala ho Greta Thunbergová 04 - Modified: 2019-07-02 09:05:24 - Feat.: - Title: Ivanka v centre pozornosti. Zvyšku sveta to pripadá, ako by sme sa stali monarchiou, tvrdí diplomat 05 - Modified: 2019-07-01 18:12:14 - Feat.: - Title: VIDEO: Ivanka Trumpová terčom posmeškov. Dôvodom je jej trápny moment zo samitu G20
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:50