TASR/AP
StoryEditor

Odsúdený za zločiny v Bosne, ktorý v nemocnici zomrel, vypil smrtiacu chemikáliu, informovala prokurátorka

30.11.2017, 12:43
Autor:
TASRTASR
Názov chemikálie však Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu doposiaľ nezverejnil.

Predbežné testy preukázali, že fľaštička, z ktorej sa v stredu napil bosniansky Chorvát Slobodan Praljak odsúdený za závažné vojnové zločiny, obsahovala smrtiacu chemikáliu.

Uviedla to vo štvrtok holandská prokurátorka Marilyn Fikenscherová. Túto informáciu následne potvrdil aj hovorca Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY), ktorého citovala agentúra DPA.
Názov chemikálie však ICTY doposiaľ nezverejnil.

"Vykonal sa predbežný test látky, ktorá bola v nádobe a všetko, čo k tomu momentálne môžem povedať je, že v nej bola chemická látka, ktorá môže spôsobiť smrť," povedala Fikenscherová v telefonickom rozhovore pre agentúru AP.

Fikenscherová ďalej uviedla, že Praljakovo telo experti čoskoro podrobia pitve, pričom vykonajú aj toxikologické testy. Holandské úrady budú ďalej vyšetrovať, ako sa mu podarilo fľaštičku s jedom prepašovať do súdnej siene tribunálu. Zamerajú sa tiež na to, odkiaľ Praljak chemikáliu získal.

Prominentný srbský právnik Toma Fila, ktorý v ICTY často obhajoval podozrivých z vojnových zločinov, v rozhovore pre AP ešte v stredu povedal, že prepašovať do súdnej siene jed je pomerne ľahké. Pre právnikov a zamestnancov súdu podľa jeho slov platia rovnaké bezpečnostné opatrenia "ako na letisku". Bezpečnostné úrady kontrolujú najmä malé kovové predmety a konfiškujú telefóny, avšak "lieky a malé množstvo tekutín" nezaznamenávajú.

Praljaka (72) ICTY ešte v roku 2013 odsúdil na 20-ročné väzenie za zločiny, ktoré mal spáchať na východe rozdeleného mesta Mostar. Počas toho, ako v stredu ICTY v rámci odvolacieho konania so šiestimi bosnianskymi Chorvátmi vynášal v jeho prípade potvrdzujúci verdikt, vykríkol, že odmieta rozsudok. Následne sa napil z fľaštičky, ktorá podľa jeho právnej zástupkyne obsahovala jed.

Na miesto okamžite privolali sanitku a Praljaka previezli do nemocnice, kde podľa miestnych médií po vyše troch hodinách zomrel.

ICTY po incidente prerušil odvolacie konanie, v ktorom mali padnúť posledné tri verdikty pred decembrovým ukončením činnosti tribunálu. Pojednávanie však popoludní obnovili, no konalo sa už v inej miestnosti haagskeho tribunálu. Pätica zvyšných bosnianskych Chorvátov sa v odvolacom konaní dočkala potvrdzujúcich verdiktov.

01 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 04 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 05 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:28