StoryEditor

Ako ďaleko je Kimov režim s vývojom rakiet? Toto veľa krajín nedokáže, tvrdia experti

01.12.2017, 23:00
Raketa Hwasong-15 vystúpila do výšky 4475 km a viac než desaťnásobne prekonala vzdialenosť medzinárodnej vesmírnej stanice ISS od zemského povrchu.

Severná Kórea od posledných testov medzikontinentálnej rakety v júli tohto roku veľmi pokročila, zhodujú sa odborníci po stredajšom (utorkovom SELČ) odpálení najnovšej rakety Hwasong-15. Severokórejčania zmenili veľkosť, motory a pravdepodobne pokročili aj s vývojom jadrovej hlavice.

"Nie je to veľká raketa len na pomery Severnej Kórey, je to veľká raketa všeobecne. Na svete nie je veľa krajín, ktoré by boli schopné postaviť tak veľkú funkčnú raketu," uviedol pre CNN odborník Michael Duitsman z Centra pre štúdium nešírenia zbraní (CNS) o novo otestovanej severokórejskej rakete.

Podľa expertov najnovší test ukazuje, nakoľko režim diktátora Kim Čong-una pokročil vo vývoji smerom k vytvoreniu rakety schopnej niesť jadrovú hlavicu a zasiahnuť kontinentálne Spojené štáty.

Novo otestovaný typ je podľa severokórejských médií schopný zasiahnuť aj hlavné mesto USA Washignton. Raketa je značne širšia a väčšia oproti predchádzajúcemu typu Hwasong-14, ktorý v júli preletel cez Japonsko a dopadol do Tichého oceánu.

Desaťnásobne prekonala ISS
Medzikontinentálne balistické rakety majú viac stupňov, ktoré postupne počas letu odpadávajú. Každý obsahuje vlastné motory a pohonné hmoty. Raketa vystúpi na orbitu a následne klesá smerom k svojmu cieľu.

Raketa Hwasong-15 podľa Pchjongjangu vystúpila do výšky 4475 km (viac než desaťnásobne prekonala vzdialenosť medzinárodnej vesmírnej stanice ISS od zemského povrchu), čo sa takmer zhoduje s odhadom juhokórejskej armády, ktorá ju sledovala. Pretože bola vypustená takmer kolmo k zemskému povrchu, počas 53 minút uletela len 950 km.

Ak by však bola vypálená pod 45-stupňovým uhlom, je zrejme schopná doletieť vzhľadom k rotácii Zeme až do vzdialenosti 13-tisíc kilometrov, takže by teoreticky mohla zasiahnuť aj východné pobrežie USA. S ťažšou bojovou hlavicou by však vzdialenosť mohla byť výrazne nižšia.

TASR/AP

​Trajektória letu severokórejskej rakety Hwasong-15.

Podľa severokórejských médií, ale aj niektorých zahraničných expertov, je raketa už teraz schopná niesť jadrovú či termonukleárnu hlavicu. Tú by podľa juhokórejského ministra pre zjednotenie Čo Mjong-kjona mohla KĽDR mať v polročnom horizonte.

"V súčasnosti sa snažia získať čo najväčšie množstvo informácií z každého testu. Preto je vysoko pravdepodobné, že do rakety umiestnili závažie zodpovedajúce hmotnosti hlavice," uviedol David Schmerler z CNS.

Nový typ motorov
Experti tiež zaregistrovali zásadné novinky vo vývoji motorov. Predchádzajúci typ severokórejskej rakety používal na určovanie smeru letu jeden raketový motor a štyri manévrovacie trysky. Hwasong-15 však podľa zahraničných pozorovaní používa dva raketové motory a nemá žiadne prídavné manévrovacie trysky.

"Ide o veľký pokrok," uviedol Schmerler: "Pravdepodobne sa im podarilo vektorovať ťah motorov. To sme nikdy predtým u Severokórejčanov nezaznamenali. Ak sa nemýlime, ide o absolútnu novinku v raketovom vývoji KĽDR a značný pokrok."

Podľa neho sa dá najnovší model severokórejskej rakety prirovnať k Titanu II, rakete, ktorú vyvinuli Spojené štáty počas studenej vojny a ktorú nahradili novším typom v roku 1987.

Titan II bola najväčšia a najťažšia raketa, ktorú kedy USA vyvinuli. Bola schopná niesť na vzdialenosť až 15-tisíc kilometrov hlavicu so silou deviatich megaton, ktorá bola šesťstokrát silnejšia ako atómová bomba zvrhnutá na Hirošimu.

Podľa odborníkov možno očakávať, že bude v ráde niekoľkých týždňov nasledovať ďalší test, než bude režim diktátora Kim Čong-una spokojný s efektivitou rakety. K opakovanému testovaniu totiž došlo v júli, kedy KĽDR preverovala predchodcu svojej najnovšej pýchy, raketu Hwasong-14.

01 - Modified: 2024-04-11 10:36:26 - Feat.: - Title: Ruská nosná raketa Angara-A5 na tretí pokus odštartovala z kozmodrómu Vostočnyj 02 - Modified: 2024-04-06 18:36:34 - Feat.: - Title: Ukrajinská obrana môže zlyhať. Ak budú ruské útoky pokračovať, mohli by jej dôjsť rakety, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 04 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 05 - Modified: 2024-03-20 08:34:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea testovala motor na tuhé palivo pre hypersonické rakety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:25