StoryEditor

Video z rekordnej lúpeže v Česku: Zmizlo pol miliardy korún, páchateľa nechytili ani "lovci lebiek"

02.12.2017, 23:00
Vyšetrovanie ukázalo, že zlodeji celú akciu dôkladne pripravili.

Už desať rokov si niekde Čech František Procházka, ak je stále nažive, užíva rozprávkové bohatstvo. Po jednom z páchateľov rekordnej krádeže v Česku, pri ktorej zmizlo z bezpečnostnej agentúry 540 891 700 českých korún, česká polícia stále márne pátra. Procházkov komplic Milan Čermák podľa zistení iDNES.cz vlani väznicu podmienečne opustil.

Vyšetrovanie ukázalo, že zlodeji celú akciu dôkladne pripravili. Procházka bol v žižkovskej pobočke bezpečnostnej agentúry G4S Cash Services zamestnaný od augusta 2007 ako pokladník. Nadriadení však rýchlo ocenili jeho šikovnosť a po 26 odpracovaných zmenách ho povýšili na obsluhu trezoru.

Vďaka tomu mal Procházka prehľad o bezpečnostných opatreniach a vedel, že na rozdiel od prevádzky vo všedné dni bude cez víkend slúžiť pri trezore sám. Odviezť z firmy nepozorovane viac ako pol miliardy českých korún v hotovosti nakoniec bolo ľahšie, než by sa dalo čakať.

Ako rekordná krádež v Česku pred desiatimi rokmi prebehla? Ráno 1. decembra prišiel Procházka na 12-hodinovú sobotňajšiu zmenu. Okolo siedmej sa zastavil u pracovníka v operačnom stredisku. Priniesol mu kávu, ako to zvyčajne cez víkendy robieval, a chvíľu spolu pohovorili. Potom v trezorovej miestnosti prevzal zmenu po kolegovi.

Vrátnik nič nespozoroval

Na pracovisku najprv zakryl kameru, ktorou ho mohol sledovať operačný pracovník. Potom začala hlavná fáza akcie. V čase od 7:17 do 8:49 uložil stámilióny do pripravených tašiek, vriec a kontajnera (unikátne zábery z bezpečnostných kamier nájdete vo videu hore, na verejnosť sa dostávajú prvýkrát).

O 8:55 prišiel do objektu G4S na ulici Českobratská v Prahe 3 biely Volkswagen Transporter s dodatočne nalepeným logom firmy, ktorý riadil Procházkov známy Milan Čermák. V tej chvíli mohla akcia zlodejov stroskotať. Strážnik na vrátnici mal totiž za úlohu každé vozidlo pri vjazde zaevidovať. Stačilo, aby si všimol niečo podozrivé, napríklad že to nie je skutočné firemné auto alebo že na mieste vodiča sedí cudzí človek, a spustil poplach. V tej chvíli by celý plán krachol.

Lenže aj toto páchateľom vyšlo. Vrátnik nič nespozoroval. Vjazd vozidiel do priestoru, kde sa nakladali peniaze, pritom koordinoval pracovník, ktorý bol v počitárni peňazí. V tej chvíli to bol práve Procházka. Ten tiež tlačidlom zdvihol obe bezpečnostné rolety a vozidlo dovnútra pustil.

Čermák bol pri riadení auta zrejme nervózny. Pri cúvaní do firmy dvakrát chyboval, správne tam nacúval až na tretíkrát. Procházka nechcel strácať čas a kontajner aj vrecia s peniazmi z paletového vozíka rýchlo naložil do vozidla. O štyri minúty neskôr - o 8:59 - vozidlo z areálu spoločnosti odišlo. Opäť vďaka Procházkovi, ktorý auto pustil von.

Aby nevzbudil pozornosť, dokončil Procházka svoju zmenu. Trvala do 19. hodiny. Kolega, ktorý muža striedal, spomínal, že jeho spolupracovník vtedy pôsobil nervózne. "Ponáhľal, o iných ako služobných veciach sme sa nebavili. Inokedy bol usmievavý a tentoraz nie, bol ostražitý," vypovedal.

Získal náskok 15 hodín

Že chýbajú peniaze, si zamestnanci firmy všimli až ďalší deň dopoludnia. Keď sa prípadu chopila polícia, mal Procházka náskok vyše 15 hodín. V nedeľu ho ešte zachytila ​​dopravná kamera vo Frankfurte nad Mohanom v striebornom Passate patriacom jeho priateľke. Auto sa v tomto meste neskôr našlo odstavené. Biely transporter použitý pri krádeži bol objavený prázdny v pražskej Libni.

Práve pachové stopy, ktoré v dodávke našli policajné psy, usvedčili Procházkovho komplica. Kriminalisti Čermáka zatkli v marci 2008. Ďalšie usvedčujúce dôkazy sa našli v jeho počítači. Hoci použil špeciálny program pre ničenie dát, znalec v ňom objavil logá firmy G4S, preukazovej fotografie Procházku, uložený inzerát na kúpu bieleho VW Transporteru či stopy po hľadaní možností, ako skryť financie v daňových rajoch.

Policajti pri domovej prehliadke u Čermákovcov navyše objavili 3 300 000 českých korún v hotovosti, hoci nikdy legálne nepracovali.

Stále sa pýtal, ale o sebe nič neprezradil, spomína kolegyňa

Počas hlavného pojednávania, ktoré na Mestskom súde v Prahe začalo v novembri 2011, vyšlo najavo, ako sa Procházka na krádež chystal. Niektorí kolegovia opisovali, že bol v zamestnaní veľmi priateľský a bezproblémový. Ďalšou vlastnosťou, ktorá spolupracovníkom utkvela v pamäti, bola jeho zvedavosť. Vypytoval sa napríklad na to, kedy bude najviac práce a spolu s tým vo firme aj najviac peňazí.

Portál iDNES.cz hovoril s jednou z jeho vtedajších spolupracovníčok. Priznáva, že Procházka tým, čo spáchal, všetkých prekvapil. "Vlastne bol celkom fajn. Bola to pre všetkých rana z čistého neba. Nič z vyšetrovania sme sa nedozvedeli," spomína žena, ktorá nechcela zverejniť svoje meno.

"Až po tom, čo to urobil, tak nám došlo, že sa nás na všetko okolo pýtal. Ako žijeme, či máme rodinu a tak. Vedel o nás celkom dosť. Ale ako ste sa spýtali vy jeho, tak sa z odpovede vždy vyvliekol," povedala.

Justícia poslala Procházku aj Čermáka zhodne na deväť rokov za mreže. "Keďže obžalovaný Procházka bol od začiatku nezvestný, čo Čermák využil, aby všetku vinu zvalil na neho a sám akékoľvek previnenie odmietol, nebolo možné zistiť, kto z dvojice bol organizátorom a iniciátorom," stojí v rozsudku. Súd tiež pripustil, že sa nepodarilo objasniť, koľko ľudí v prípade krádeže celkom figurovalo.

Procházku hľadali aj "lovci lebiek"

Redaktori iDNES.cz zistili, že Čermák už za mrežami nie je. Vlani v apríli podal žiadosť, aby bol z väznice podmienečne prepustený. Obvodný súd pre Prahu 6 mu o dva mesiace neskôr vyhovel. "Podmienečné prepustenie odsúdeného bolo spojené so stanovením skúšobnej doby v trvaní piatich rokov za súčasného vyslovenia dohľadu nad odsúdeným," oznámila hovorkyňa súdu Zuzana Barochová. Podľa informácií iDNES.cz odpustil súd Čermákovi 1 589 dní vo výkone trestu, teda zhruba 4 roky a 4 mesiace. S rozhodnutím súdu súhlasil aj prokurátor, právoplatnosť nadobudlo hneď v deň vyhlásenia - 8. júna 2016.

Je pravdepodobné, že Čermák, ktorý akýkoľvek podiel na krádeži vytrvalo odmietal, pred týmto súdom vinu priznal a musel tiež už uhradiť aspoň časť spôsobenej škody. Súdy totiž pri posudzovaní žiadosti väzňa o predčasné prepustenie z väznice prihliadajú na to, aký je jeho postoj k spáchanej trestnej činnosti, v akej výške nahradil škodu, či sa vo výkone trestu napravil a ako sa za mrežami správal.

Okrem troch miliónov nájdených u Čermáka a považovaných za časť odcudzených peňazí zmizlo spolu s Procházkom viac ako pol miliardy českých korún. Po páchateľovi pátrali aj zahraniční súkromní detektívi. Zistili napríklad, že Procházka pred krádežou veľa cestoval a absolvoval výcvik prežitia v Izraeli.

Hľadal ho tiež policajný tím prezývaný "lovci lebiek", ktorému v roku 2012 unikol v Karibiku. Procházka sa vtedy podľa policajtov skrýval v Dominikánskej republike, kde elitní útvar pátral po českých zločincoch a niekoľko ich skutočne chytil. "Môžem len konštatovať, že vďaka tejto akcii sme získali detailné informácie o pobyte hľadaného Procházku," povedal vtedy novinárom riaditeľ Úradu služby kriminálnej polície a vyšetrovania Milan Pospíšek.

Kam "zlodej storočia" zmizol a či je v súčasnosti ešte nažive, nie je jasné. Česká polícia však pátranie po Františkovi Procházkovi nevzdáva.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:51