Viktor OrbánReuters
StoryEditor

Orbán nasadil na Sorosa tajné služby. Bojí sa, že ho miliardár chce zvrhnúť

01.12.2017, 16:56
Autor:
ČTKČTK
Bolo mojou povinnosťou použiť všetky možné prostriedky štátu, vrátane spravodajských služieb, tajných služieb, zákonnej a verejnej diskusie, hovorí o svojom boji Orbán.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes vyhlásil, že využíva všetky potrebné prostriedky, vrátane tajných služieb, aby zabránil údajným snahám o jeho zvrhnutie zo strany amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa. Nový vrcholu tak dosiahla roztržka medzi oboma mužmi, ktorú naplno rozpútali ich úplne odlišné názory na riešenie migračnej krízy.

"Chceme inú budúcnosť a ... bolo mojou povinnosťou použiť všetky možné prostriedky štátu, vrátane spravodajských služieb, tajných služieb, zákonnej a verejnej diskusie," povedal Orbán v rozhovore s maďarským rozhlasom.

"Preto sme si objednali tajnú správu o zložení, činnosti a vplyve tejto Sorosovej mašinérii v Maďarsku a Európe," povedal maďarský premiér.

Soros potom na videonahrávke vyhlásil, že Maďarsko má pod Orbánovou vládou represívnejší režim než za sovietskej nadvlády v dobe studenej vojny. "Na mňa nemôže, ale vykorisťuje a utláča ľudí, ktorí sú v Maďarsku v opozícii," vyhlásil Orbán.

Maďarské tajné služby podľa Orbána tento týždeň dokončili správu o sieti mimovládnych a ďalších organizácií financovaných Sorosom v Maďarsku a Európe. O obsahu správy šéf maďarskej vlády neoznámil ďalšie podrobnosti.

Sorosove názory sa zásadne rozchádzajú s postojmi Orbánovej vládnucej strany Fidesz, predovšetkým pokiaľ ide o problematiku imigrácie, ktorú premiér považuje za existenčnú hrozbu pre Európu.

Soros je zástancom riadenej imigrácie a pomôcť migrantom. Soros okrem toho Orbána označuje za nebezpečného autokrata, zatiaľ čo Orbán miliardára obviňuje zo zasahovania do maďarskej politiky prostredníctvom podpory opozičných skupín.

Pred aprílovými voľbami, v ktorých je Fidesz favoritom, Orbán Sorosa podozrieva, že pracuje pre jeho proimigračných oponentov. "Budú podporovať publikácie, robiť propagandu, posilňovať občianske skupiny a platiť stovky, tisíce ľudí," vyhlásil Orbán.

Do volieb vraj Sorosovi ľudia založia "občianska centrá", ktorá sa zapoja do maďarskej predvolebnej kampane.

Hovorca Sorosovej maďarskej odnože nadačnej siete Open Society Foundations (OSF) Daniel Makonnen v rozhovore s agentúrou Reuters pripustil, že OSF chystá zriadiť dve nové nadačné centrá v Debrecíne na východe a Pécsi na juhu krajiny. Venovať sa majú vzdelávaniu, zdravotnej starostlivosti a programom proti chudobe. Imigračná politika alebo volebná kampaň údajne nebudú patriť do ich agendy.

01 - Modified: 2024-04-07 11:57:43 - Feat.: - Title: Pellegriniho víťazstvo je víťazstvom zástancov mieru v celej Európe, vyhlásil Orbán 02 - Modified: 2024-03-09 06:24:07 - Feat.: - Title: Biden kritizoval Trumpa za schôdzku s Orbánom. Maďarský premiér sa usiluje o diktatúru, tvrdí 03 - Modified: 2024-03-07 10:11:12 - Feat.: - Title: "Dobré ráno, Amerika!" Orbán pricestoval do Spojených štátov, čaká ho stretnutie s exprezidentom Trumpom 04 - Modified: 2024-02-19 15:08:59 - Feat.: - Title: Tusk kritizoval maďarský postoj k Švédsku v NATO. Orbánov výrok označil za neprijateľný 05 - Modified: 2024-01-26 13:10:08 - Feat.: - Title: Americký veľvyslanec v Budapešti ostro kritizoval Orbána za službu záujmom Kremľa a podporu Trumpa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:13