Reuters
StoryEditor

Štvrtina Rusov nechce za prezidenta Putina. Jeho hlavným súperom bude apatia

04.12.2017, 09:06
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident má aj napriek tomu stále vysokú popularitu.

Štvrtina Rusov je odhodlaná dať v marcových prezidentských voľbách hlas ktorémukoľvek inému kandidátovi než Vladimirovi Putinovi. Vyplýva to z prieskumu sociologickej spoločnosti Romir, o ktorom dnes informovala ruská agentúra RBK. Podiel voličov, ktorí chcú hlasovať pre niektorého z kandidátov opozičných neparlamentných strán, však dosahuje len jednotky percent.

Hlavnými oponentmi terajšej hlavy štátu sú podľa prieskumu tradične kandidáti nacionalistov a komunistov. Vodca nacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska Vladimir Žirinovskij by vo voľbách mohol dostať osem percent hlasov, šéf komunistov Gennadij Zjuganov sedem.

Rozbitá opozícia

Putin, ktorý by mal kandidatúru podľa ruských médií oznámiť v priebehu niekoľkých týždňov, má v krajine trvalo vysokú popularitu, podporuje ho dlhodobo okolo 80 percent Rusov.

Rozhádaná ruská mimoparlamentná opozícia postavila hneď niekoľko kandidátov. Najpopulárnejší z nich Alexej Navalnyj má podľa prieskumu šancu získať tri percentá voličských hlasov.

Nad jeho účasťou ale visia otázniky, pretože ústredná volebná komisia jeho kandidatúru vzhľadom na podmienečný trest vylučuje. Moderátorka Xenija Sobčaková a kandidát liberálnej strany Jabloko Grigorij Javlinskij by získali po dvoch percentách.

Súperom apatia

Tretina Rusov je podľa agentúry Romir presvedčená, že prezidentské voľby na situácii Rusov nič nezmenia. To podľa ruských médií potvrdzuje skutočnosť, že Kremeľ za hlavného Putinovho súpera nepovažuje ktoréhokoľvek z protikandidátov, ale voličskú apatiu.

Prieskum spoločnosti Levada ukazuje, že k voľbám je pripravená ísť len o niečo málo viac ako polovica Rusov. Pri posledných prezidentských voľbách v roku 2012 vhodilo volebný lístok do urny cez 65 percent oprávnených voličov. Putin vtedy vyhral so ziskom necelých 64 percent hlasov.

Dôraz kampane na účasť

Voľby prezidenta sa v Rusku uskutočnia 18. marca a volebná kampaň má oficiálne začať koncom budúceho týždňa. Kremeľ sa podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy na kampaň starostlivo pripravuje, v minulých dňoch sa údajne neďaleko Moskvy konal neverejný seminár pre predstaviteľov ruských regiónov, z ktorých veľkú väčšinu ovláda vládna strana Jednotné Rusko.

Volebná agitácia sa má v krajine uskutočniť v troch vlnách, z ktorých každá má trvať zhruba mesiac. Dominovať majú výzvy na hojnú volebnú účasť, agitačná kampaň má využívať hlavne billboardy a volebné spoty v rozhlase a televízii.

Kremeľskí poradcovia zástupcov regiónov zvlášť dôrazne varovali pred organizovaním nepovolených mítingov, proti ktorým sú bezpečnostné zložky odhodlané tvrdo zasahovať.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:21