TASR/Carles Puigdemont
StoryEditor

Puigdemont naťahuje súd. Do Katalánska sa môže vrátiť až na budúci rok

04.12.2017, 10:16
Autor:
TASRTASR
V Belgicku sa dnes začal súd s členmi katalánskej vlády.

Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont a štyria ministri jeho bývalej vlády sa dostavili v pondelok ráno 09.00 h miestneho času na súd v Bruseli, ktorý by mal rozhodnúť o vykonaní európskeho zatýkacieho rozkazu. Ten na piatich separatistických katalánskych politikov vydala španielska vláda po referende o nezávislosti Katalánska.

Bruselský súd má rozhodnúť, či na základe európskeho zatykača z 30. októbra vydá Puigdemonta a štyroch exministrov späť do Španielska. Madrid ich stíha za spreneveru, neposlušnosť, rebéliu, spreneveru verejných prostriedkov, korupciu a poburovanie.

Zneužívanie európskeho zatykača

Belgická televízna stanica RTBF pripomenula, že bez ohľadu na pondelňajšie rozhodnutie súdu má obhajoba právo na dve odvolania - čo zrejme využije a proces sa pretiahne prinajmenšom do polovice januára.

Okrem toho Puigdemontov právnik Paul Bekaert v rozhovore pre belgický denník Les Echo pripomenul, že európska smernica o vydávaní jasne stanovuje, že európsky zatykač nemôže byť použitý na politické účely, aj keď je to "skryté za zločiny". 

Obvinenia mimo belgického práva

"Fakty - tak ako sú popísané v európskom zatykači - nie sú podľa belgického práva postihnuteľné," uviedol Christophe Marchand, advokát dvoch zo štyroch "exilových" ministrov, ktorí spolu s Puigdemontom po referende o nezávislosti Katalánska našli útočisko v Belgicku.

Právnici upozornili, že "rebélia" a "poburovanie" nie sú na zozname 32 trestných činov bežne zmieňovaných v rámci európskeho zatykača, ktorý EÚ vytvorila v roku 2002 pre uľahčenie vydávania podozrivých osôb medzi členskými krajinami Únie, avšak s cieľom vyhnúť sa spolitizovaniu tohto nariadenia.

Puigdemont povedie kampaň

Podľa španielskych zákonov je za trestný čin povstania alebo rebélie možné uložiť až 25 rokov väzenia.

Puigdemont, ktorému belgické úrady ponechali možnosť politického a mediálneho vystupovania, plánuje viesť kampaň svojej strany v rámci predčasných regionálnych volieb, ktoré Madrid vypísal pre Katalánsko na 21. decembra v snahe demokraticky vyriešiť najhoršiu inštitucionálnu krízu v Španielsku za takmer štyri desaťročia.

01 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 02 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 03 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov 04 - Modified: 2024-03-13 17:43:06 - Feat.: - Title: Katalánsko ide k predčasným voľbám, regionálny parlament neschválil rozpočet 05 - Modified: 2024-03-10 08:36:19 - Feat.: - Title: "Sánchez je zradca." Tisíce ľudí protestovali v Madride proti amnestii pre katalánskych separatistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:14