Donald TrumpReuters
StoryEditor

Súd odblokoval Trumpov protiimigračný dekrét. Ten zakazuje občanom šiestich krajín vstup do USA

05.12.2017, 07:27
Autor:
TASRTASR
Na základe pondelkového súdneho verdiktu nebudú môcť cestovať do USA občania šiestich prevažne moslimských krajín, konkrétne Čadu, Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska a Sýrie.

Najvyšší súd Spojených štátov povolil v pondelok úplné uplatnenie najnovšieho dekrétu prezidenta Donalda Trumpa, ktorý zakazuje občanom šiestich krajín vstup do USA. Informovala o tom agentúra AP.

Na základe pondelkového súdneho verdiktu nebudú môcť cestovať do USA občania šiestich prevažne moslimských krajín, konkrétne Čadu, Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska a Sýrie.

Výnimku budú mať len tí, ktorí majú v Spojených štátoch príbuzných alebo majú väzby na americké spoločnosti a univerzity.

Najvyšší súd tak vyhovel žiadosti Trumpovej administratívy o pozastavenie platnosti rozhodnutí súdov nižšieho stupňa, ktoré už tretiu verziu prezidentovho protiimigračného dekrétu zablokovali.

Za plné uplatnenie Trumpovho dekrétu hlasovali aj napriek prebiehajúcim odvolacím konaniam na nižších súdoch siedmi z deväťčlenného zboru sudcov Najvyššieho súdu.

Dekrét sa vzťahuje aj na občanov Severnej Kórey a niektorých venezuelských vládnych predstaviteľov, avšak tieto jeho ustanovenia súdy nižšieho stupňa predtým nenapadli.

Najnovšia, už tretia verzia Trumpovho cestovného zákazu bola ohlásená 24. septembra a do platnosti mala vstúpiť v októbri. Tesne predtým však platnosť dekrétu pozastavil havajský súd s argumentom, že s určitou štátnou príslušnosťou nemožno spájať zvýšené bezpečnostné riziko pri vstupe do USA.

Tretia verzia cestovného zákazu bola vydaná po tom, ako dva predchádzajúce prezidentské dekréty, ktoré Trump podpísal v januári a marci, zablokovali federálne súdy s odôvodnením, že sú v rozpore s 1. dodatkom Ústavy Spojených štátov. Ten okrem iného garantuje aj slobodu vierovyznania.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 05 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:47