TASR/AP
StoryEditor

Českého prezidenta Zemana hospitalizovali. Pri liečbe nastali komplikácie

10.10.2021, 12:52
Autor:
TASRTASRiDnesiDnes
Sanitka v sprievode vládnych limuzín ho odviezla zo zámku v Lánoch krátko po návšteve úradujúceho premiéra Andreja Babiša.

Český prezident Miloš Zeman bol v nedeľu hospitalizovaný kvôli komplikáciám pri liečbe.

Je v starostlivosti odborníkov a lekári poznajú jeho diagnózu, nemajú však súhlas s jej zverejnením, povedal na tlačovom brífingu v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) Zemanov ošetrujúci lekár Miroslav Zavoral. Informuje o tom český spravodajský server iDnes.cz.

Bezvládny stav

Po príchode do nemocnice bol český prezident očividne bezvládny. Na miesto prišla aj jeho manželka Ivana a dcéra Kateřina.

"Prezident bol hospitalizovaný na moje odporučenie. Poznáme jeho diagnózu, ale nemám súhlas so zverejnením," ukončil Zavoral, ktorý je riaditeľom ÚVN, krátky brífing. Predtým uviedol, že Zeman je momentálne hospitalizovaný na oddelení intenzívnej medicíny. Stav prezidenta tak zostáva naďalej nejasný, konštatuje server Novinky.cz.

Zemana odviezla sanitka krátko po poludní po schôdzke s úradujúcim českým premiérom Andrejom Babišom. Premiér po schôdzke na zámku v Lánoch odišiel bez komentára pre médiá.

Musí meniť svoj program

Hovorca prezidenta Jiří Ovčáček v piatok uviedol, že Zeman je už dva týždne chorý a musí meniť svoj program, uvádza ČT24.

V nedeľu mal český prezident poskytnúť aj rozhovor pre spravodajskú stanicu CNN Prima News, ktorý však ešte pred víkendom zrušil. Napriek pôvodným plánom Zeman neprišiel ani do volebnej miestnosti a hlas odovzdal do prenosnej schránky na zámku v Lánoch.

V druhej polovici septembra bol už Zeman hospitalizovaný v Ústrednej vojenskej nemocnici v pražských Střešoviciach, pripomína server Novinky.cz. Podľa Hradu išlo o plánovanú hospitalizáciu z dôvodu únavy a dehydratácie.

Podľa médií však dôvodom hospitalizácie mala byť tekutina v brušnej dutine, ktorá má súvisieť s problémami s pečeňou, píšu Novinky.cz.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 03 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 04 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:00