Reuters
StoryEditor

Saakašviliho prívrženci opevňujú svoj stanový tábor v Kyjeve, očakávajú útok polície

06.12.2017, 08:43
Autor:
TASRTASR
Ľudia v tábore sa vyzbrojili palicami a kovovými tyčami, prinášajú pneumatiky a stavajú z nich okolo tábora barikády.

Prívrženci vodcu ukrajinského Hnutia nových síl Michaila Saakašviliho začali v stredu barikádami opevňovať svoj stanový tábor, ktorý si postavili v blízkosti budovy ukrajinského parlamentu v Kyjeve.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, aktivisti očakávajú, že polícia sa pokúsi ich tábor zlikvidovať a Saakašviliho priaznivcov rozohnať.

Vyzbrojili sa palicami a kovovými tyčami

Ľudia v tábore sa podľa agentúry UNIAN vyzbrojili palicami a kovovými tyčami, prinášajú pneumatiky a stavajú z nich okolo tábora barikády. Na záberoch nakrútených v tábore a okolí vidno, že väčšina aktivistov je v maskovacích odevoch a niektorí majú aj plynové masky.

"Oni (polícia) sa nás boja viac, bránime sa a neustupujeme," uviedol poslanec ukrajinského parlamentu za stranu Svojpomoc (Samopomič) Semen Semenčenko. Podľa nepotvrdených informácií sa na obranu tábora pripravuje asi 50 ľudí.

Prvý pokus o útok na stanový tábor, ktorý sa nachádza v Marijinskom parku, polícia uskutočnila v stredu ráno. Cieľom polície bolo zadržať Saakašviliho. Podľa ukrajinských médií bola do akcie nasedená približne stovka policajtov. Aktivisti sa im však postavili na odpor a policajti - napriek tomu, že použili proti demonštrantom slzotvorný plyn - boli nakoniec nútení stiahnuť sa. Pri potýčkach s políciou bolo údajne niekoľko ľudí zranených.

Udalosti z rána súvisia s utorkovou operáciou ukrajinských bezpečnostných zložiek, ktoré uskutočnili prehliadku v Saakašviliho byte v Kyjeve a následne tohto politika aj zadržali. Jeho prívrženci však zabránili policajnému mikrobusu v jazde, rozbili na ňom okná, Saakašviliho z auta vytiahli a spolu s ním sa vydali k budove parlamentu, kde sa začalo protestné zhromaždenie.

Ukrajinská polícia v utorok na základe nariadenia generálnej prokuratúry (GPU) vyhlásila po Saakašvilim pátranie.

Saakašvili je podozrivý z pomoci zločincom

Podľa SBU orgány činné v trestnom konaní medzičasom zverejnili, že Saakašvili je podozrivý z pomoci členom zločineckých organizácií a zatajovania ich trestnej činnosti. Ukrajinská generálna prokuratúra totiž Saakašviliho podozrieva, že sa sprisahal s ukrajinským podnikateľom s väzbami na Rusko s cieľom zosadiť prezidenta Petra Porošenka.

​Agentúra Ukrinform uviedla, by týmto podnikateľom mal byť Serhij Kurčenko.

Generálny prokurátor Jurij Lucenko v utorok pred poslancami parlamentu podľa Ukrinformu uviedol, že Kurčenko sa za pomoci sprostredkovateľa Severiona Dangadzeho podieľal na financovaní podujatí organizovaných Saakašviliho Hnutím nových síl. Kurčenko tejto politickej strane daroval údajne pol milióna dolárov.

Ukrajinskí vládni predstavitelia Kurčenka označujú za človeka blízkeho ľuďom v okolí zosadeného proruského exprezidenta Viktora Janukovyča.

Kurčenko, podobne ako Janukovyč, žije od februára 2014 v Rusku. Jeho aktíva na Ukrajine sú zmrazené.

01 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 02 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 05 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 22:47