REUTERS/Mohammed Salem
StoryEditor

Svet reaguje na Trumpa: V Jeruzaleme hrozí konflikt

06.12.2017, 10:23
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident plánuje Jeruzalem vyhlásiť za hlavné mesto Izraela.

Obavy z očakávaného večerného oznámenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené štáty uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, dnes vyjadrili Británia, Nemecko i Čína.

Podľa iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího upozorňuje Trumpov zámer na "neschopnosť a zlyhanie" USA. Sýrska vláda plán šéfa Bieleho domu odsúdila ako nebezpečný. Hovorca tureckej vlády podľa agentúry Reuters povedal, že uznanie Jeruzalema hlavným mestom Izraela "založí v regióne a svete požiar, ktorý sa bude dať len ťažko uhasiť".

Hrozí konflikt

Šéf britskej diplomacie Boris Johnson dnes uviedol, že Londýn sleduje iniciatívu Washingtonu so znepokojením. "Domnievame sa, že (postavenie) Jeruzalema by malo byť súčasťou definitívneho, dohodnutého riešenia konfliktu medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi," povedal Johnson novinárom v Bruseli po príchode na rokovanie ministrov zahraničných vecí členských krajín Severoatlantickej aliancie.

Hlavný predstaviteľ Palestíny v Británii Manuel Hassassian v rozhovore s rozhlasovou stanicou BBC uviedol, že Trumpove vyhlásenie bude v podstate vyhlásením vojny na Blízkom východe a "bozkom smrti" riešeniu izraelsko-palestínskeho sporu v podobe vytvorenia dvoch štátov.

Riešením má byť dialóg

Nemecké ministerstvo zahraničia uviedlo, že má obavy z vypuknutia násilností v Jeruzaleme, Pásme Gazy aj na Západnom brehu Jordánu po Trumpovom vyhlásení. Nemeckých občanov nachádzajúcich sa v daných oblastiach varovalo, aby sa miestam očakávaných stretov vyhli.

Pápež František, na ktorého sa palestínsky vodca Mahmúd Abbás v utorok obrátil s prosbou o pomoc, dnes palestínskej delegácii vo Vatikáne povedal, že "uznanie práv všetkých ľudí vo Svätej zemi" je základnou podmienkou dialógu. Návšteva delegácie ale s očakávaným Trumpovým krokom nesúvisela, bola plánovaná dopredu, pripomínajú tlačové agentúry.

Trump podľa Bieleho domu urobí vyhlásenie o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela dnes o 19:00 SEČ. Oznámenie bude podľa médií prezentované ako "historická a súčasná realita", nie ako politický akt. Premiestnenie veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Jeruzalema, o ktorom sa tiež špekulovalo, sa bezprostredne neuskutoční, uviedla americká tlač s odvolaním sa na zdroje z Bieleho domu.

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-27 22:31:08 - Feat.: - Title: Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vo veľkonočnom posolstve žiadajú mier v Gaze 05 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 22:43