StoryEditor

Zabitý Brazílčan bol nevinný

25.07.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Londýnska polícia včera vydala vyhlásenie, že muž, ktorého v piatok policajti zastrelili v metre, nemal s bombovými útokmi nič spoločné. Scotland Yard uviedol, že jeho smrť veľmi ľutuje a označil ju za tragédiu. Mŕtvym je 27-ročný brazílsky mladík Jean Charles de Menezes. Brazílska vláda je podľa svojho vyhlásenia incidentom zdesená a požaduje úplné vysvetlenie celej udalosti. Brazílsky minister zahraničných vecí Celso Amori, ktorý včera prišiel do Londýna na plánovanú návštevu, požiadal o vysvetlenie príčin smrti mladíka. Moslimské organizácie a skupiny na ochranu ľudských práv požadujú tiež dôkladné vyšetrenie incidentu. Mladíka, ktorý sa údajne správal podozrivo, sa polícia v piatok pokúsila zatknúť, avšak on začal utekať. Policajti v civile ho podľa svedkov zastrelili zblízka - vo chvíli, keď sa snažil nastúpiť do vlaku metra v stanici Stockwell na juhu Londýna.
Podľa šéfa polície Iana Blaira majú policajti právo zabíjať podozrivých. Jediná možnosť, ako zneškodniť samovraha, je streliť ho do hlavy, povedal Blair. Inak môže mať útočník na sebe výbušninu.
Brazílska vláda zostala rozhorčená a v rozpakoch po tom, ako sa dozvedela, že obeťou tragického omylu britskej polície sa stal brazílsky občan. Ako uvádza v oficiálnej sobotňajšej správe brazílske ministerstvo zahraničných vecí, brazílska vláda očakáva vysvetlenie od britskej strany, aké okolnosti viedli k tejto tragédii. Podľa nich sa brazílsky občan pravdepodobne stal obeťou poľutovaniahodného omylu. "Brazília odsudzuje všetky formy terorizmu a prispieva k jeho zničeniu prostredníctvom medzinárodných noriem vrátane dodržiavania ľudských práv," píše sa vo vyhlásení.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:31