StoryEditor

Finančné inštitúcie sa tiež pripravujú na vtáčiu chrípku

Rozšírenie vtáčej chrípky po celom Turecku vyvolalo paniku v celej Európe. Niekoľko ľudí s podozrením na vtáčiu chrípku hospitalizovali v európskej časti krajiny polmesiaca a ak sa ochorenie potvrdí, budú to prvé prípady na území Európy. Strach z vtáčej chrípky už zasiahol aj ekonomiku.

Výpadok zamestnancov
Tretia najväčšia banka sveta HSBC Holdings Plc napríklad vypracovala krízový plán činnosti pre prípad pandémie obyčajnej alebo vtáčej chrípky. Ak by chrípková pandémia prepukla v tomto roku, finančná inštitúcia predpokladá, že až polovica jej zamestnancov sa môže stať práceneschopnou na obdobie troch mesiacov. Podľa šéfa krízového manažmentu banky Boba Piggotta v súvislosti s výpadkom pracovníkov aj iné korporácie "uvažujú s podobným percentuálnym odhadom". "Vtáčia chrípka je pravdepodobne jednou z najväčším výziev pre celú bankovú skupinu," povedal Piggott. "Nikto z nás nevie, čoho je tento vírus schopný, preto radšej budeme pripravení na to najhoršie." Pre BBC uviedol, že zamestnanci zostanú doma ak by sa infikovali vtáčou chrípkou, ošetrovali chorých členov rodiny, alebo chceli predísť ochoreniu. Na pracovisku im počas pandémie zamestnávateľ zabezpečí pravidelné upratovanie a dezinfikovanie kancelárií každú hodinu.
Odhady Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú nižšie. WHO odporúča zamestnávateľom pripraviť sa na to, že v priemere 25 percent pracovníkov ochorie v čase kulminácie chrípky. Prognózy niektorých vlád sú ešte nižšie. Podľa odhadov britskej vlády v prípade epidémie bude paralyzovaných menej ako 25 percent zamestnancov. Podľa denníka Financial Times HSBC, ktorá zamestnáva vyše 250-tisíc zamestnancov v 77 krajinách, označila tieto údaje za optimistické. Od roku 2003 doteraz smrteľne nebezpečnému vírusu H5N1 podľahlo najmenej 78 ľudí v Číne, juhovýchodnej Ázii a Turecku. Uverejnenie prognózy banky nasledovalo potom, ako WHO potvrdila, že v Turecku zomreli dvaja ľudia, ktorí sa infikovali vírusom H5N1.

Bezpečnostné opatrenia
Medzitým sa WHO snaží zistiť, prečo sa v Turecku tak rýchlo nakazilo vtáčou chrípkou veľa ľudí a prečo vo väčšine prípadov postihuje deti. Vedúci tímu WHO v Turecku nevylúčil, že vírus sa teraz ľahšie prenáša z vtákov na ľudí. WHO však zdôrazňuje, že naďalej neexistujú dôkazy, žeby sa choroba šírila medzi ľuďmi. Turecko "nemá dôvod na paniku" v súvislosti s rozšírením vtáčej chrípky, vyhlásil včera oblastný riaditeľ WHO pre Európu Marc Danzon.
Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) včera tiež varovala pred šírením nebezpečného kmeňa vírusu vtáčej chrípky H5N1 v Turecku a pred vážnym rizikom, ktoré vírus predstavuje pre susedné krajiny. "Vírus sa môže šíriť i napriek prijatým preventívnym opatreniam," povedal vysoký predstaviteľ FAO pre zdravie zvierat Juan Lubroth. "Pokiaľ sa prísnou kontrolou nebudú izolovať všetky ohniská choroby, vírusu bude vystavených oveľa viac ľudí a zvierat," uvádza sa vo vyhlásení FAO, určenom tímu expertov pracujúcich momentálne v Turecku. Lubroth zdôraznil, že skoré nahlásenie podozrivých prípadov je najlepšou garanciou proti šíreniu choroby. FAO tiež vyzvala susedné krajiny -- Arménsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, Irak, Irán a Sýriu -- k zvýšenej pozornosti a k prijatiu preventívnych opatrení vrátane zabezpečenia informovanosti svojich obyvateľov o riziku vtáčej chrípky.
Európska únia predĺži do konca roku 2006 program monitorovania divokého vtáctva a hydiny, informovala včera Európska komisia (EK). Program sa mal skončiť v januári, no vzhľadom na nové prípady choroby v Turecku, ktoré je kandidátskou krajinou na členstvo v EÚ, sa európska exekutíva rozhodla predĺžiť ho. Komisár Markos Kyprianu zodpovedný za zdravie oznámil, že EK zvýši financie na laboratórne testy vtáctva o dva milióny eur. Krajiny EÚ na šírenie vtáčej chrípky reagovali zákazom dovozu vtákov, hydinových výrobkov a peria z Turecka. Podľa nemeckého ministra poľnohospodárstva a ochrany spotrebiteľa Horsta Seehofera je "veľmi pravdepodobné", že na celom území Nemecka bude platiť povinnosť chovu vtákov v uzatvorených priestoroch. Minulý rok boli majitelia vtákov v Nemecku povinní držať svoje chovy v uzavretých priestoroch niekoľko mesiacov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:42