Český prezident Miloš ZemanTASR/AP
StoryEditor

Zeman sa stotožňuje s veľkou väčšinou programu Tomia Okamuru

09.12.2017, 14:59
Autor:
TASRTASR
Zemanovi je ľúto, že nemá zákonodarnú iniciatívu a vyjadril preto nádej, že ho hnutie zastúpi.

Český prezident Miloš Zeman v sobotu na celoštátnej konferencii hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) vyhlásil, že sa s hnutím Tomia Okamuru vo veľkej väčšine tém zhoduje.

Vyslovil poľutovanie, že nemá zákonodarnú iniciatívu a vyjadril preto nádej, že ho hnutie zastúpi. SPD naopak kritizoval za vymedzovanie sa voči zahraničným misiám českej armády, informuje spravodajský server Novinky.cz.

"Väčšina politikov sa bojí občanov," povedal účastníkom konferencie, ktorých ako politikov oslovil "kolegovia". Zeman uviedol, že sa s SPD zhoduje napríklad na prvkoch priamej demokracie, odvolateľnosti politikov či povinnej volebnej účasti.

Český prezident naopak odsúdil návrhy SPD na zrušenie zahraničných misií českej armády. Pripomenul, že českí vojaci na misiách bojujú proti extrémistom.

Pri tej príležitosti uviedol, že českým vojakom bude na misie v týchto dňoch volať, aby im poďakoval za ich prácu. "Tú prácu, ktorú dehonestujete návrhom zrušiť zahraničné misie," pripomenul Zeman Okamurovi.

"Váš program je rozporný. Chcete bojovať proti islamskému terorizmu, ale nechcete, aby českí vojaci bojovali proti islamským teroristom,” uviedol Zeman a dodal, že pri budúcej návšteve by bol rád, aby sa hnutie rozhodlo, či zbabelo vymaže zo svojho programu boj proti islamu, alebo sa vzdá myšlienok na zákaz pôsobenia českých vojakov v zahraničných misiách proti islamským teroristom. "Tak si to, prosím vás, zrovnajte v hlave,” povedal český prezident.

Konferenciu otvoril prejavom šéf hnutia Tomio Okamura, ktorý apeloval na zaistenie bezpečnosti v Českej republike. "V Európe už nebude bezpečne, zvyknite si, hovoria nám európski politici, ale na to si v SPD zvykať nebudeme," uviedol a uistil, že hnutie presadzuje to, čo si praje väčšina obyvateľov Česka.

Zdôraznil, že SPD nie je protieurópska strana, ale je jednoznačne za Európu. Kritizoval tiež mainstreamové médiá, ktoré sú podľa neho najsilnejším ohrozením demokracie a manipulujú s faktami.

Podľa Okamuru je pri pohľade na súčasných kandidátov nutné myslieť na to, aby sa Pražský hrad nestal "hlásnou trúbou odnárodňovania a bruselskej loby". Prezidentom by nemali byť ľudia, ktorých jediným programom je "nebyť Zeman", uviedol Okamura podľa serveru iDNES.cz.

01 - Modified: 2024-03-18 12:22:39 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je pri vedomí. Ostáva v pražskej nemocnici, dĺžku hospitalizácie nemožno predpovedať 02 - Modified: 2023-03-09 06:22:11 - Feat.: - Title: Petr Pavel sa vo štvrtok stane novým českým prezidentom, nahradí Zemana. Jeho tím avizuje prekvapenia 03 - Modified: 2023-03-02 13:08:44 - Feat.: - Title: Rakúsko môže vďaka neutralite hrať mediačnú rolu medzi Ruskom a Ukrajinou, tvrdí Zeman 04 - Modified: 2023-02-06 10:54:52 - Feat.: - Title: Zeman kondoloval Erdoganovi a vyjadril sústrasť sýrskemu ľudu. Zraneným praje skoré uzdravenie 05 - Modified: 2023-01-30 12:50:20 - Feat.: - Title: Neutrálne Srbsko by mohlo byť mediátorom medzi Ukrajinou a Ruskom, povedal Zeman
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:19