StoryEditor

Pokus o teror v New Yorku. Bomba útočníkovi vybuchla predčasne, hlásia štyroch zranených

11.12.2017, 13:04
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Explózia zaplnila chodbu dymom, pričom priestory boli plné cestujúcich počas vrcholiacej rannej dopravnej špičky.

Polícia v súvislosti s explóziou na autobusovej stanici Port Authority na Manhattane v New Yorku zadržala jednu podozrivú osobu. Newyorskí hasiči na Twitteri informovali, že štyri osoby vrátane podozrivého utrpeli ľahké zranenia. Starosta New Yorku Bill de Blasio na spoločnej tlačovej konferencii s políciou oznámil, že išlo o pokus o teroristický útok. Šéf newyorskej polície James O'Neill potvrdil vyhlásenie starostu, že prípad súvisí s terorizmom.

Nálož vybuchla v podchode metra pod autobusovou stanicou Port Authority. Explózia zaplnila chodbu dymom, pričom priestory boli plné cestujúcich počas vrcholiacej rannej dopravnej špičky, teda okolo 07.30 h miestneho času (13.30 h SEČ). Portál Daily Star napísal, že na mieste vypukla panika a ľudia živelne utekali.

Polícia na mieste zadržala muža, ktorému vybuchla rúrková bomba pripevnená k telu. Polícia páchateľa identifikovala ako 27-ročného Akayeda Ullaha z Brooklynu, ktorý žije v New Yorku sedem rokov. Muž pôvodom z Bangladéša mal trhavinu nepochybne v úmysle odpáliť, nie je však isté, že to malo byť práve v metre, kde nakoniec k výbuchu došlo.

Atentátnik je podľa vyšetrovateľov pod silným vplyvom islamistov, správy z Bangladéša ale svedčia o tom, že kriminálnu minulosť nemal. Nie je pravdepodobné, že by s niektorou z teroristických skupín udržiaval aktívny kontakt alebo že by bol súčasťou širšieho sprisahania.

Podľa informácie newyorského guvernéra Andrewa Cuoma existujú dôkazy, že bombu si sám vyrobil doma podľa internetového návodu.

Ullah prišiel do USA na základe víza, ktoré vstup umožňuje príbuzným ľudí, ktorí majú povolenie na trvalý pobyt alebo získali americké občianstvo. S vyšetrovateľmi komunikuje z nemocničného lôžka. Polícia tiež vypočula jeho príbuzných žijúcich v USA a očitých svedkov explózie.

Traja okoloidúci utrpeli ľahké zranenia, štvrtým zraneným je útočník, ktorého polícia zadržala. Pri explózii muž utrpel popáleniny na rukách a na bruchu. Ostatných zranených zasiahla tlaková vlna, sťažujú sa na poškodenie sluchu a bolesti hlavy.

Útočník dorazil do nemocnice v Bellevue sanitkou za doprovodu policajnej kolóny.

Fotografia predpokladaného útočníka v momente, keď ho zadržiavala polícia: 

Tlačová tajomníčka Bieleho domu Sarah Sandersová napísala na Twitteri, že prezident USA Donald Trump bol o explózii okamžite informovaný. 

Incident viedol k masovej evakuácii ľudí - nad uvedenou stanicou metra uzavreli autobusovú stanicu Port Authority, ktorá je najväčšou v USA a nazývajú ju "Križovatka sveta", pričom každoročne jej služby využije vyše 65 miliónov ľudí. Zastavili aj osem liniek metra a zatvorili tiež všetky ulice okolo námestia Times Square. Celá situácia pôsobila až neskutočne, pretože za iných okolností táto lokalita pulzuje životom, dodala agentúra AP.

Výbuch vyvolal rozsiahlu záchrannú operáciu polície aj hasičov nad zemou aj pod ňou. Video z miesta autobusovej stanice Port Authority zachytávalo celé rady policajných a ďalších zásahových vozidiel s blikajúcimi svetlami.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:37