TASR/AP Photo/Sergei Grits
StoryEditor

Saakašvili je na slobode. Súd zamietol návrh prokuratúry na domáce väzenie

11.12.2017, 19:40
Autor:
ČTKČTK
Politik je obvinený z napomáhania štátneho prevratu.

Kyjevský súd dnes zamietol žiadosť ukrajinskej prokuratúry o uvalení väzby vo forme domáceho väzenia na gruzínskeho exprezidenta a odvolaného ukrajinského gubernátora Michaila Saakašviliho.

Saakašvili čelí obvineniu, že v spolčení so zločineckou skupinou napomáhal na Ukrajine štátnemu prevratu. Proti rozhodnutiu súdu je možné sa do piatich dní odvolať, uviedla agentúra Unian.

Polícia politika zadržala v piatok, Saakašvili následne v cele predbežného zadržania cez víkend začal hladovku. Obžaloba dnes na súde žiadala väzbu vo forme domáceho väzenia s povinným nosením elektronického náramku.

Preplnená súdna sieň, kde boli okrem novinárov aj Saakašviliho stúpenci, na rozhodnutie sudkyne Larysy Cokolovej reagovala potleskom. Saakašvili potom novinárom povedal, že chce pokračovať v boji proti oligarchickej vláde na Ukrajine.

Politik, ktorý si v rodnom Gruzínsku vyslúžil povesť zaprisahaného nepriateľa Kremľa, dnes na súde obvinenie ukrajinskej prokuratúry znova označil za lživé a seba navyše za vojnového zajatca.

"Nepovažujem sa za zadržaného. Považujem sa za vojnového zajatca. Považujem sa za zajatca ukrajinských oligarchov a (ruského prezidenta Vladimira) Putina. Som vojnový zajatec. Skutočne. Pretože oni vedú vojnu proti Ukrajine," citovala agentúra Unian Saakašviliho, ktorý počas súdneho pojednávania zaspieval ukrajinskú a gruzínsku hymnu.

Saakašviliho dnes prišla na súde podporiť bývalá ukrajinská premiérka a teraz opozičná poslankyňa Julija Tymošenková. Pred budovou súdu sa polícia stretla so zhruba 200 stúpencami gruzínskeho exprezidenta.

Štyridsaťdeväťročný Saakašvili sa na Ukrajine politicky angažuje od roku 2015, do krajiny ho pozval ukrajinský prezident Petro Porošenko. Vzťahy medzi oboma politikmi však postupne ochladli; ukrajinskému prezidentovi Saakašvili vyčíta tolerovanie korupcie a váhavé presadzovanie reforiem.

01 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 02 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 03 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 04 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:28