StoryEditor

Po Katrine

05.09.2005, 00:00

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu na žiadosť prezidenta USA Georgea W. Busha schválila 10,5 miliardy dolárov (približne 325 miliárd Sk) na pomoc regiónom postihnutým pondelňajším vyčíňaním hurikánu Katrina. Rozhodnutiu dolnej komory amerického parlamentu predchádzal rovnaký krok Senátu. Obe komory tak urobili na mimoriadnom zasadnutí. (TASR)
Hlboký zármutok nad obeťami a následkami ničivého hurikánu v sústrastnom telegrame vyjadril minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan svojej americkej partnerke Condoleezze Riceovej. Vo svojom mene, ako aj v mene ľudu SR Kukan tlmočil úprimné kondolencie v súvislosti s ľudskými a materiálnymi stratami, ktoré Spojené štáty americké utrpeli.
Guvernér Texasu Rick Perry v sobotu varoval, že množstvo utečencov z oblastí postihnutých hurikánom Katrina začína prekračovať kapacitu tohto amerického štátu. V Texase sa včera ráno nachádzalo asi 220 000 evakuovaných osôb. (TASR)
USA poďakovali v piatok desiatkam vlád za ponuky pomoci. Po niekoľkých dňoch zmiešaných signálov sa rozhodli, že prijmú ponuky akejkoľvek zahraničnej pomoci pre postihnuté oblasti. Podľa ministerstva tak urobia preto, aby neurazili darcovské štáty. Pomoc ponúkli aj krajiny ako Irán, Kuba či Venezuela, s ktorými Washington nemá práve najlepšie vzťahy. USA zároveň požiadali o naliehavú pomoc EÚ a NATO. (Reuters)
Chudobný, vojnou zničený Afganistan poskytne 100 000 dolárov (okolo troch miliónov Sk) na pomoc hurikánom postihnutým oblastiam v USA, informovalo americké veľvyslanectvo v Kábule. (TASR)
Návštevu čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa v Bielom dome naplánovanú na budúci týždeň zrušili vzhľadom na situáciu, v ktorej sa ocitli viaceré americké regióny. (TASR)
Americký bluesový skladateľ a pianista Fats Domino prežil bez zranení v New Orleans ničivý hurikán, zachránili ho z balkóna jeho domu. (ČTK)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 19:03