StoryEditor

Cenová vojna v zdravotníctve

04.12.2005, 23:00

Približne rok pred parlamentnými voľbami sa švédske zdravotníctvo opäť dostalo do pozornosti širokej verejnosti. Veľkodušnosť v oblasti voľného pohybu pracovných síl priniesla tejto škandinávskej krajine väčšiu konkurenciu nielen v stavebníctve, ale napríklad aj v zdravotníctve: nie je zvláštnosťou, ak sa dnes o švédskeho pacienta uchádza poľský lekár alebo thajská zdravotná sestra.
Poľská zubná klinika
V polovici novembra začala v Štokholme pracovať prvá zubná klinika, v ktorej pracujú poľskí lekári. Jej majiteľ Mattias Santesson sľubuje najmodernejšie technické vybavenie a niečo navyše: polovičné ceny v porovnaní s inými podobnými ústavmi. Týmto sa výhody nového zubného strediska nevyčerpávajú. Kým inde zubní lekári ordinujú priam výberovo, tu sa stará o pacienta kolektív kvalifikovaných pracovníkov päť dní v týždni, a to od ôsmej ráno do ôsmej večer. Len v sobotu a v nedeľu je otvárací čas mierne upravený -- zubári pracujú od deviatej ráno do štvrtej popoludní. Tridsaťšesťročný švédsky podnikateľ dvanástich poľských lekárov nezamestnal sám, ale využil služby sprostredkovateľa. O platoch nehovorí, ale priznáva, že poľskí lekári dostávajú nižšie mzdy ako švédski kolegovia -- na druhej strane ide v každom prípade o väčšie zárobky, aké by dostali títo ľudia "doma, na Visle". Niet sa teda čo čudovať, že švédski zubní lekári začali proti "poľskej" klinike v Štokholme ostrú protestnú kampaň. Odbory ich v tom podporili.
Prílev pacientov
Pacienti sa však na záležitosť pozerajú inak. Málokedy bola návšteva u zubného lekára obľúbenejšia ako v tomto prípade. Dentálne centrum so stredoeurópskymi lekármi registruje už 1 500 pacientov a pani v telefónnej ústredni sa ospravedlňuje, že linky sú preťažené. Dôvod návalu sa dá vysvetliť jednoducho. Podľa švédskeho modelu financovania zdravotníckych služieb majú zákrok u zubára plne hradený len deti a dôchodcovia. Všetci ostatní za služby doplácajú. V nejednom prípade až toľko, čo zarobia za celý mesiac, ak ide o zložitejšie zubné protézy či iné náhrady. Švédska ministerka zdravotníctva Ylva Johanssonová sa ešte nedávno sťažovala, že mnohí jej spoluobčania sa pre vysoké ceny radšej zrieknu návštevy zubného lekára a úroveň starostlivosti o chrup sa postupne znižuje. Preto privítala zriadenie nového zariadenia, od ktorého si sľubuje cenovú konkurenciu v prospech pacienta. Inak však sociálnodemokratická vláda, ktorej je členkou, pozerá na privatizáciu nemocníc a ambulancií skôr negatívne.
Operácie v Thajsku
Minulý týždeň prišla so svojou troškou do mlyna ďalšia švédska spoločnosť Relax-U, ktorá nadviazala spoluprácu s nemocnicou v thajskom meste Phuket. Švédsky pacient sa môže podrobiť operácii v tejto exotickej krajine a hneď tam zostať aj na dovolenku. Finančné náklady na obe položky pobytu sú nižšie než by stála vo Švédsku len operácia!
Zdá sa, že novým pomerom prišiel na chuť i samotný švédsky štát, respektíve miestne samosprávy. Magistrát hlavného mesta tejto škandinávskej krajiny v polovici novembra oznámil, že zriadi novú liečebňu pre narkomanov v lotyšskej Rige. "Takto si náklady na vybudovanie ústavu vyžiadajú len polovicu finančných prostriedkov," uviedol v tejto súvislosti predstaviteľ sociálneho odboru miestneho magistrátu Justus Bergsten. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. september 2024 19:20