StoryEditor

Nagasaki tragicky preslávila smola

09.08.2006, 00:00

Japonské Nagasaki sa pred 61 rokmi stalo druhým a dodnes posledným mestom, ktoré zničila atómová bomba. V poslednej fáze druhej svetovej vojny a tri dni po zhodení prvej atómovej bomby na Hirošimu, zničila plutóniová bomba Fat Man väčšinu mesta a okamžite zabila okolo 75-tisíc ľudí. Počas nasledujúcich týždňov zomrelo na následky prudkého ožiarenia ďalších 50-tisíc ľudí.
Nagasaki sa stalo tragickým symbolom vojny kvôli nešťastnej súhre okolností. Pôvodným cieľom amerického bombardéra Bockscar bolo mesto Kokura, po troch neúspešných náletoch pre hustú oblačnosť sa však posádka rozhodla pre záložný cieľ -- Nagasaki. Mesto malo však dvojitú smolu, aj nad ním bola zlá viditeľnosť a v takom prípade sa podľa rozkazu mal bombardér vrátiť na základňu. Pilot sa však rozhodol nálet uskutočniť pomocou radaru. Prvú plutóniovú bombu so silou 25 kiloton TNT preto o 11.02 miestneho času zhodili na husto obývanú časť mesta namiesto plánovaného cieľa, priemyselných závodov Mitsubishi. Výbuch zničil v okruhu jedného kilometra až 80 percent budov a mesto postavené prevažne z drevených domov prakticky zrovnal zo zemou. Okolie mesta neutrpelo priame vážnejšie škody, lebo Nagasaki leží v údolí a okolité vrchy stlmili explóziu.
Spojené štáty sa rozhodli na konci druhej svetovej vojny použiť svoju novú zbraň, atómovú bombu, aby sa vyhli ďalším obetiam vo vojne s fanaticky bojujúcimi Japoncami. Japonsko bolo v tejto fáze vojny už prakticky porazené, chcelo však bojovať do posledného muža. Podľa amerických odhadov by si vylodenie na japonských ostrovoch vyžiadalo 60-tisíc obetí, USA sa preto rozhodli bez varovania a aj bez toho, aby poznali presný účinok, použiť atómové bomby. O zhodení bômb uvažovali už v júni 1945, keď špeciálny výbor odporučil využitie atómových bômb proti priemyselným cieľom bez ohľadu na civilné straty. Rozkaz zhodiť atómovú bombu na Hirošimu dal americký prezident Harry S. Truman 24. júla. Pretože sa Japonsko ani po katastrofe v Hirošime nevzdalo, použili Američania napriek zničujúcim následkom aj druhú bombu. Šesť dní po zhodení bomby na Nagasaki akceptoval japonský cisár kapituláciu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:03