StoryEditor

Bush odmieta odsun vojakov z Iraku

19.12.2005, 23:00
Americký prezident George W. Bush v noci na pondelok opäť odmietol rýchly odchod amerických jednotiek z Iraku pred dokončením tamojšej misie. V prejave k národu z Bieleho domu sľúbil postupné zmenšovanie kontingentu, ale zdôraznil, že predčasný odchod by uvrhol Irak do rúk nepriateľov USA a posilnil teroristov.

Americký prezident George W. Bush v noci na pondelok opäť odmietol rýchly odchod amerických
jednotiek z Iraku pred dokončením tamojšej misie. V prejave k národu z Bieleho domu sľúbil postupné zmenšovanie kontingentu, ale zdôraznil, že predčasný odchod by uvrhol Irak do rúk nepriateľov USA a posilnil teroristov.
Obhajoba rozhodnutia
Prezident vyzval Američanov, aby neprepadali zúfalstvu a porazeneckým náladám a pochopili dosahy, aké by odchod z Iraku pred dokončením práce mal. "Opustili by sme našich irackých priateľov a oznámili svetu, že nie je možné dôverovať slovu danému Amerikou. Vrátili by sme Irak do rúk nepriateľov, ktorí prisahali, že na nás budú útočiť. To by dodalo odvahu svetovému teroristickému hnutiu, ktoré by sa stalo nebezpečnejším než kedykoľvek predtým," varoval Bush. Išlo o jeho v poradí už piate vystúpenie počas ostatných troch týždňov, ktoré venoval Iraku. Prezident čelí silnejúcemu tlaku americkej verejnosti, ktorá čoraz naliehavejšie požaduje rýchly odchod amerického kontingentu asi 160-tisíc mužov z Iraku. Bush vyhlásil, že Spojené štáty vojnu vyhrávajú. Pripustil však, že Američanov ešte v Iraku čakajú ďalšie násilnosti a ťažkosti a tamojšie pôsobenie je zložitejšie než predpokladal. Vyjadril presvedčenie, že demokratický proces v Iraku sa bude vyvíjať a iracká armáda sa bude naďalej posilňovať tak, že to umožní postupne obmedzovať prítomnosť amerických vojakov. Od začiatku vojny v Iraku v roku 2003 prišla armáda USA v tejto arabskej krajine o 2 100 vojakov. Americké sily sú naďalej každodenným terčom tamojších rebelov. Misia USA v Iraku je dlhšia a zložitejšia, než Biely dom na začiatku predpokladal.
Kritika demokratov
Americký prezident nedávno pripustil, že povojnová obnova Iraku nepostupuje tak rýchlo, ako dúfal. Zároveň priznal, že "v teréne" došlo k chybám, ale výzvy na stiahnutie amerických vojakov z Iraku označil za ešte väčšiu chybu. Zdôraznil, že Spojené štáty neuspokojí v Iraku nič iné než úplné víťazstvo a vybudovania demokracie, aj keď to bude budovanie možno ťažké, zložité a chaotické. V prejave, ktorý vysielali všetky hlavné americké televízne stanice, Bush zdôraznil, že parlamentné voľby v Iraku z minulého týždňa "neznamenajú koniec násilia", ale sú skôr "začiatkom niečoho nového - ústavnej demokracie v srdci Blízkeho východu". Dodal, že USA si tiež z Iraku vytvárajú "stále silnejúceho spojenca vo vojne proti terorizmu". Bush tiež pripustil, že po invázii sa v Iraku nenašli zbrane hromadného ničenia. "Objavili sme nejaké kapacity na obnovenie programov výroby zbraní hromadného ničenia, ale takéto zbrane sme nenašli," povedal a dodal: "Je však pravda, že Saddám Husajn vyvíjal a používal zbrane hromadného ničenia. Je pravda, že systematicky zamlčiaval takéto programy a znemožňoval prácu zbrojných inšpektorov OSN." Bushov prejav sa stretol s kritikou demokratov. Massachusettský senátor Edward Kennedy odmietol prezidentovu snahu umlčovať svojich kritikov tým, že ich označuje za "porazených". "Všetci Američania vrátane tých, ktorí si myslia, že táto vojna sa nemali nikdy začať, chápu, že teraz už nemáme na výber a kvôli vlastnej bezpečnosti musíme tu vojnu vyhrať," povedal Kennedy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:46