StoryEditor

Kauza Diana sa blíži ku koncu

08.01.2007, 23:00
Príbeh vyšetrovania smrti princeznej Diany sa neskončil. Ani decembrová správa lorda Johna Stevensona zo Scotland Yardu nedala dlho očakávanú bodku za vyšetrovaním smrti najobľúbenejšej princeznej planéty.

Príbeh vyšetrovania smrti princeznej Diany sa neskončil. Ani decembrová správa lorda Johna Stevensona zo Scotland Yardu nedala dlho očakávanú bodku za vyšetrovaním smrti najobľúbenejšej princeznej planéty. Stevensonova správa jej smrť označila ako nehodu. Nekonečný príbeh sa však teraz dostal do svojej poslednej fázy - keď britský súdny úradník (koroner) vyšetrí príčinu smrti a dá podnet na začatie súdneho vyšetrovania. Koronerka Elizabeth Butlerová-Slossová, ktorú považujú za elitu v britskom súdnictve, včera začala dvojdňovú predbežnú časť skôr formálneho pojednávania. Jeho výsledkom majú byť návrhy v procese vyšetrovania. Mnohí si však želajú len jediný záver - aby sa kauza už definitívne skončila.
Ústretová koronerka
Koronerka včera povedala, že vypočuje najmenej 40 svedkov a naznačila, že chce viesť spoločné pojednávanie o smrti Diany a Dodiho, pretože oddelené by bolo veľmi drahé. Vyhovela aj požiadavke oboch strán, aby porota bola zložená z obyčajných ľudí, nie z členov či zamestnancov panovníckeho domu. Takéto zloženie totiž požadujú predpisy v prípade vyšetrovania smrti člena kráľovskej rodiny. S týmto rozhodnutím súhlasila aj kráľovná, ktorá tam vyslala svojho advokáta. Podľa zákona sa na vyšetrovaní môžu zúčastniť všetci, ktorých sa smrť Diany nejako dotkla.
Koronerovo pojednávanie má stanoviť, či bola smrť prirodzená alebo nie. Ak nebola prirodzená, konštatuje, či šlo o náhodu alebo cudzie zavinenie. Ak bola niekým zavinená, koroner nehľadá vinníka - táto právomoc patrí korunnému súdu. Môže vyniesť i "otvorený verdikt", ktorý znamená, že sa príčina smrti nedá stanoviť. Predpokladá sa, že vlastné koronerovo pojednávanie o Diane sa začne neskôr v tomto roku. Asi 30 percent verejnosti stále verí, že to bola vražda.
Aj princovia chcú koniec
Synovia Diany požiadali, aby pojednávanie bolo otvorené a rýchle. Obaja teraz slúžia v kasárňach, ale túžbu po rýchlom konci vyjadrili v liste, z ktorého koronerka citovala. Pre otca Dodiho, Mohammeda Al Fayeda, je toto pojednávanie poslednou šancou, ako preukázať svoju teóriu - že za smrťou stojí kráľovská rodina, alebo prinajmenšom ju čo najviac pošpiniť. S týmto cieľom prišiel na pojednávanie spolu so svojimi právnikmi. Verí, že za smrťou stojí kráľovnin manžel, princ Phillip. Okrem "poroty z ľudu" požadoval aj zverejnenie obsahu výsluchu korunného princa Charlesa.
Médiá menia taktiku
Britská tlač sa k snahám Dodiho otca oživovať konšpiračné teórie stavia skepticky, i keď v prvých rokoch po jej smrti stála na jeho strane a kritizovala princa i kráľovnú. Média upozorňujú na to, že neustále rozpitvávanie okolností smrti Diany až po najintímnejšie detaily nie je príjemné ani pre jej dvoch synov. Po tom, ako lord John Stevenson v decembri minulého roka zverejnil výsledky, britské denníky správne tušili, že výsledok vyšetrovania nebol záverečnou bodkou. "Mnoho ľudí sa vo svetle záverov bude pýtať, či toto vyšetrovanie, ktoré trvalo takmer tri roky a stálo 3,69 milióna libier, bolo nutné." Zástancovia konšpiračných teórií si podľa nich vždy niečo nájdu. Britský denník The Guardian vyzval, aby sa skončili ohľady voči Al Fayedovi ako otcovi, ktorému tragédia vzala syna. "Jeho správanie bolo obludné. Musí sklapnúť a ísť ďalej," uzavrel Guardian svoj redakčný komentár.

01 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žiadajú cesty na juhu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 15:19