StoryEditor

Maďarsko zavádza národné vízum

07.10.2005, 00:00
Maďarsko zavádza od 1. januára 2006 takzvané národné vízum, ktoré predovšetkým príslušníkom maďarských menšín zo susedných štátov uľahčí kontakt s Maďarskou republikou.

Maďarsko zavádza od 1. januára 2006 takzvané národné vízum, ktoré predovšetkým príslušníkom maďarských menšín zo susedných štátov uľahčí kontakt s Maďarskou republikou. Štátna tajomníčka maďarského ministerstva zahraničných vecí Márta Fekszi o tomto opatrení v stredu informovala veľvyslancov Ukrajiny, Srbska a Čiernej Hory, Rumunska a Chorvátska.
Národné vízum umožní všetkým občanom týchto štátov viacnásobný vstup na územie Maďarska v lehote dlhšej ako tri mesiace aj po vstupe Maďarska do schengenského priestoru. Týka sa však len tých občanov susedných štátov, ktorí chcú pobyt v Maďarsku využiť na precvičenie maďarského jazyka, na posilnenie svojej kultúrnej identity, na utužovanie príbuzenských kontaktov a na štúdium. Tým je však zrejmé, že národné víza sú výhodou predovšetkým pre príslušníkov maďarskej menšiny. Za vydanie národného víza nemusia záujemcovia platiť. Národné vízum však neoprávňuje k zamestnaniu na území Maďarska.
Maďarsko by sa malo pripojiť k schengenskému priestoru v roku 2007 a národne zamerané politické strany v krajine bijú na poplach. Varujú, že príslušníci maďarských menšín v susedných krajinách, ktoré nie sú členmi Európskej únie, sa značne skomplikuje kontakt s tzv. materskou krajinou. Predstavitelia maďarských menšín naďalej presadzujú zavedenie dvojakého občianstva, ale vláda premiéra Ferenca Gyurcsánya už o tomto variante neuvažuje. "Občania Maďarska dvojaké občianstvo minulý rok odmietli v referende, preto musíme hľadať iné možnosti," uviedol Gyurcsány. Maďarsko ešte musí upozorniť Brusel, či v prípade vydania národných víz môže jeho držiteľ cestovať po celom území schengenského priestoru. Príkladom podobného riešenia je Grécko, ktoré vydáva špeciálny cestovný doklad Grékom žijúcim v Albánsku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:47