Nórsko útokReuters
StoryEditor

V Nórsku útočil muž s lukom. Hlásia päť obetí a dvoch zranených

13.10.2021, 21:53
Autor:
ČTKČTK
Podľa informácií polície muž v nórskom meste útočil sám. Polícia páchateľa zadržala. Motív útoku nie je známy.

Pri útoku zahynulo päť ľudí a ďalší dvaja utrpeli zranenia po tom, ako v stredu v nórskom meste Kongsberg útočil muž s lukom a šípmi. Podozrivého páchateľa zadržali, informovala agentúra Reuters.

Jeden zo zranených je policajt mimo služby. Útoky sa odohrali na niekoľkých miestach v centre mesta, ktoré leží juhozápadne od nórskej metropoly Osla. O možnom motíve činu nechcel policajný šéf Oyvind Aas špekulovať, uviedla nemecká agentúra DPA.

"Muža sme zadržali... z informácií, ktoré teraz máme, usudzujeme, že muž útočil sám," uviedol šéf miestnej polície Öeyvind Aas s tým, že v súčasnosti neprebieha nijaká pátracia akcia týkajúca sa ďalších útočníkov.

Aas najskôr potvrdil, že pri útoku zomrelo niekoľko ľudí a ďalší utrpeli zranenia, odmietol však uviesť presný počet obetí a ranených. Osoby, ktoré utrpeli zranenia, previezli do nemocnice.

Podľa agentúry AFP nie je motív útoku známy. Polícia však uviedla, že muža odviedli na stanicu v blízkosti mesta Drammen, avšak odmietla uviesť akékoľvek bližšie detaily týkajúce sa útočníka.

"Otriaslo to s nami a je mnoho tých, ktorí sa boja. Preto je dôležité povedať, že polícia verí, že má všetko pod kontrolou," uviedla odchádzajúca nórska premiérka Erna Solbergová na tlačovej konferencii.

Nastupujúci premiér Jonas Gahr Störe označil útok v Kongsbergu za "krutý a brutálny čin". V Nórsku vo štvrtok nastúpi do úradu nová stredoľavá vláda na čele so Störom, šéfom Robotníckej strany.

"Je to tragédia pre všetkých zúčastnených. Nemám slov," povedala starostka Kongsberg Kari Anne Sandová listu Verdens Gang.

Podľa polície sa útok odohral na "veľkom území" mesta Kongsberg na juhovýchode Nórska, v ktorom žije približne 28-tisíc ľudí. Nórske ministerstvo spravodlivosti zároveň uviedlo, že jeho šéfka Monica Maelandová bola o incidente informovaná a situáciu okolo útoku pozorne monitoruje.

01 - Modified: 2024-04-19 19:38:51 - Feat.: - Title: Elektromobily by mohli v Nórsku do roku 2026 vytlačiť z vrcholu diesely 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 03 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 04 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 05 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 03:41