REUTERS/Yves Herman
StoryEditor

Tusk pred summitom Únie vyzval na prekonanie regionálnych rozdielov medzi členskými krajinami

14.12.2017, 15:11
Autor:
TASRTASR
Na summite budú riešiť aj otázky migrácie a budúcnosti Európskej únie.

Predseda Európskej rady Donald Tusk vo štvrtok pred začatím dvojdňového summitu EÚ v Bruseli vyzval európske krajiny na prekonanie deliacich čiar, ktoré existujú medzi západnou a východnou Európou v otázke migrácie, a tiež na zmazanie rozdielov medzi severom a juhom ohľadom budúcnosti Európskej menovej únie (EMÚ).

Tusk po príchode na summit novinárom pripomenul, že Európska rada sa vo štvrtok a v piatok bude zaoberať aj nedostatkom jednoty, ktorá je "viditeľná" tak v otázke migrácie, ako aj pri riešení hospodárskej a menovej politiky.

"Čo sa týka hospodárskej a menovej únie, rozdelenie, prepáčte mi to geografické zjednodušenie, je medzi severom a juhom, a v prípade migrácie medzi východom a západom," opísal situáciu Tusk. Dodal, že takéto rozdelenie je sprevádzané emóciami, ktoré sťažujú snahy o nájdenie spoločnej reči a racionálnych argumentov pri debatách. "Jednota nám chýba viac ako inokedy," skonštatoval.

Témou migrácie sa budú lídri EÚ zaoberať počas štvrtkovej pracovnej večere. Tusk v utorok, dva dni pred summitom, rozvíril hladinu názorov, keď verejne upozornil, že Únia by mala upustiť od mechanizmu povinných kvót pre utečencov. Európska komisia následne jeho výzvu rázne odmietla.
Na nejednotnosť členských krajín v otázke migrácie upozornila po príchode do Bruselu aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Zdôraznila, že krajiny EÚ nemôžu prejavovať len "selektívnu solidaritu", pokiaľ ide o zaobchádzanie s migrantmi.

"Potrebujeme solidaritu nielen pri regulácii a riadení migrácie na vonkajších hraniciach. To je dobré a dôležité, ale potrebujeme aj vnútornú solidaritu. Podľa môjho názoru nemôže existovať selektívna solidarita medzi členmi Európskej únie," uviedla kancelárka.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:34