StoryEditor

Londýn: menej pre regióny

28.11.2005, 23:00
Spor o rozpočet pre Európsku úniu na roky 2007 až 2013 by chcelo britské predsedníctvo vyriešiť znížením regionálnej pomoci pre nováčikov o desať percent. Na oplátku im chce ponúknuť také technické opatrenia, ktoré by uľahčili náročné prijímanie pomoci.

Spor o rozpočet pre Európsku úniu na roky 2007 až 2013 by chcelo britské predsedníctvo vyriešiť znížením regionálnej pomoci pre nováčikov o desať percent. Na oplátku im chce ponúknuť také technické opatrenia, ktoré by uľahčili náročné prijímanie pomoci. Informovali o tom britské a poľské médiá. Londýn tiež uvažuje obmedziť fondy na rozvoj vidieka, určené pre starých členov. Únia by tak podľa zatiaľ nezverejneného britského návrhu, z ktorého citovala agentúra Reuters, mala hospodáriť s 1,03 percenta hrubého národného dôchodku (846 miliárd eur) oproti 1,06 percenta (871 miliárd eur), čo navrhovalo luxemburské predsedníctvo.
Ministerstvo financií SR sa k informáciám britských médií nechcelo vyjadriť. "Nie je to oficiálny návrh, ten predloží britské predsedníctvo až na budúci týždeň," povedal hovorca rezortu Peter Papanek.

Nahnevaná Varšava
Informácie o škrtoch nahnevali Varšavu. Poľsko by údajne mohlo prísť o šesť miliárd eur z celkového 60-miliardového balíka na roky 2007 až 2013. "Pre Poľsko je takýto návrh neakceptovateľný. Británia chce odviesť pozornosť od najväčšieho problému, ktorým je britská zľava na platbách do rozpočtu Európskej únie," povedal Pawel Swieboda z poľského ministerstva zahraničných vecí pre Warsaw Business Journal.
"Budeme súhlasiť len s rozpočtom, ktorý bude dobrý pre Poľsko," vyhlásil poľský premiér Kazimierz Marcinkiewicz pre Gazetu Wyborczu, s tým, že ak by mal byť rozpočet "zlý", tak je potom lepšie prijímať rozpočet každý rok. Premiér neodpovedal na otázku, či je Varšava pripravená aj zablokovať rozpočet. Ako Marcinkiewicz uviedol, chce sa najprv osobne porozprávať so svojím britským partnerom Tonym Blairom.
Možnosť bude mať už koncom týždňa. Vo štvrtok sa Blair stretne v Talline s predstaviteľmi troch pobaltských krajín - Litvy, Lotyšska a Estónka a v piatok v Budapešti s predstaviteľmi V4. Slovensko, Poľsko, Česko a Maďarsko sa pritom dohodli, že Blairovi začiatkom decembra doručia list s výzvou, aby urobil všetko pre dosiahnutie dohody na rozpočte do konca roka.

Nový front v spore o rozpočet
Rokovania o rozpočte stroskotali v júni, keď sa Británia odmietla vzdať britského rabatu (teda zľavy na príspevkoch do európskej pokladnice). A Francúzsko nesúhlasilo so znížením poľnohospodárskych dotácií, z ktorých najviac poberajú práve francúzski farmári.
Keď britský premiér Tony Blair nenašiel výraznú podporu pre reformu dotácií pre farmárov a pochopil, že s dotáciami nepohne, lepším riešením sa mu zrejme javia škrty v štrukturálnych fondoch.
Takýto návrh rozpočtu nepochybne podporí Francúzsko - poľnohospodárske dotácie zostanú nedotknuté. Británia si ponechá rabat. A spokojní budú aj čistí prispievatelia - Nemecko, Švédsko a Holandsko- pre ktorých bol aj luxemburský strop príliš vysoký.
Podľa analytikov Londýn kalkuluje s tým, že si nováčikovia nebudú mocť dovoliť návrh odmietnuť, ak chcú dohodu na rozpočte do konca decembra.
Londýn by tak v spore o rozpočet mohol otvoriť nový front proti nováčikom, ktorí Blairov reformný kurz v podstate podporujú. Denník Telegraph to označil za veľké riziko najmä preto, že práve nováčikovia sa ukázali byť pre Blaira hodnotnými spojencami, a to tak pri presadzovaní myšlienky voľného trhu, ako aj transatlantickej vízie Európy.

Nováčikovia v pasci?
"Pre niektoré krajiny je britský rabat kľúčový na dosiahnutie dohody. To sa nestane," bránil postoj Londýna nemenovaný britský diplomat pre Financial Times. "Británia verí, že práve nové krajiny budú flexibilnejšie pokiaľ ide o britský rabat, ak budú pod takýmto tlakom," kontroval mu nemenovaný poľský diplomat, ktorého slová citovala agentúra Reuters.
V Poľsku sa v súvislosti s úvahami Británie hovorí o obety, ktoré majú nováčikovia priniesť v prospech svojich bohatších partnerov.
Európska komisia včera Britániu vyzvala, aby v návrhu rozpočtu EÚ pamätala na potreby nových členov. "Je veľmi naliehavé dosiahnuť dohodu v decembri. Je jasné, že tí najchudobnejší by nemali priniesť najväčšiu obetu," povedal hovorca Európskej komisie Johannes Laitenberger.
Blairov hovorca, ktorý odmietol nateraz hovoriť o podrobnostiach britského návrhu, však tvrdí, že najväčší prospech z dohody budú mať nové krajiny, najmä pokiaľ ide o istotu a schopnosť dostať svoje peniaze. Británia by tak mohla nováčikov pritlačiť k múru. Ak nebude na decembrovom summite dosiahnutá dohoda, EÚ začne pripravovať provizórny finančný výhľad na základe rozpočtu na rok 2006. To môže spôsobiť problémy pri čerpaní peňazí z eurofondov.

01 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TOP 10 02 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: A putovali a bojovali... 03 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kronika
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:39