StoryEditor

Londýnsky "bobby" mení imidž

25.08.2005, 00:00
Imidž typických londýnskych policajtov, ktorých nazývajú "bobbies", sa po júlových teroristických útokoch na Londýn zmenil. Na hliadkach teraz týchto príslušníkov kráľovskej polície sprevádzajú ťažko ozbrojení policajti a v Londýnčanoch vyvolávajú skôr pocity strachu než istoty.

Imidž typických londýnskych policajtov, ktorých nazývajú "bobbies", sa po júlových teroristických útokoch na Londýn zmenil. Na hliadkach teraz týchto príslušníkov kráľovskej polície sprevádzajú ťažko ozbrojení policajti a v Londýnčanoch vyvolávajú skôr pocity strachu než istoty.
Anglický príslušník polície s gumeným obuškom, ktorému sa na celom svete hovorí "bobby", patrí k Londýnu rovnako ako Big Ben alebo Buckinghamský palác. Jeho imidž sa však náhle zmenil počas týždňa nasledujúcich po teroristických útokoch na Londýn.
Ťažko ozbrojení policajti s nepriestrelnými vestami strážia stanice metra a snažia sa navodiť pocit istoty; pripomínajú však skôr strach, ktorý Londýnčania prežívali v období, keď došlo k útokom. "Pri pohľade na nich si pripadám neisto, sťažuje si 40-ročný realitný maklér. Scény ako z filmu Rambo. Tento kritický titulok vyšiel v britských novinách, keď špeciálna policajná jednotka deň po neúspešnom teroristickom útoku z 21. júla siedmimi guľkami do hlavy zastrelila Brazílčana Jeana Charlesa Menezesa, ktorého omylom považovala za samovražedného útočníka.
"Moja prvá myšlienka bola, že sa niečo také stáva iba v Amerike," hovorí 24-ročný študent Charles Morris. To si mysleli tiež mnohí Američania. "Londýn, nenechaj zo svojich bobbies urobiť kovbojov," vyzýval po tejto nepríjemnej udalosti americký denník Houston Chronicle.
Londýn žije po najnovšej videonahrávke, ktorú zverejnila teroristická sieť Al-Kajdá, v strachu z ďalších útokov a väčšina Londýnčanov dáva najavo pochopenie pre rázne zákroky polície. "To všetko je len veľmi neobvyklé," hovorí dôchodca v metre v mestskej štvrti Knightsbridge, ktorá patrí medzi luxusné. Televízne ukážky z policajných zákrokov, v ktorých sa objavujú ozbrojení strážcovia zákona čiastočne s čiernou maskou na tvári, ako ťahajú z domu polonahé osoby podozrivé z teroristických útokov, však šokujú. Briti sa iba neradi lúčia s pohľadom na tradičného "bobbyho", symbolom kráľovského mierumilovného policajta. Má imidž vzorného muža v uniforme, ktorý je sympatický a koná vždy adekvátne k situácii. Kritériom výberu policajtov boli ešte pred 20. rokmi statnosť, výška a znalosť bojových umení - to stačilo na zastrašenie. Koncom 90. rokov dosiahol počet ozbrojených lúpeží v Londýne takú výšku, že sa musela ozbrojiť aj polícia.
V britskej metropole sa stretáva toľko kultúr ako v žiadnom inom hlavnom meste, hovorí s obľubou londýnsky starosta Ken Livingstone. Tvár polície sa tiež zmenila zodpovedajúcim spôsobom. Podiel príslušníkov polície, ktorí patria k niektorej národnostnej menšine, by sa mal v budúcich ôsmich rokoch z terajších štyroch percent zvýšiť na 25 percent. Ojedinele sú dokonca vidieť tmaví policajní úradníci s turbanmi a policajtky so šatkami na hlave.
"Hodí sa pre týchto policajtov prezývka bobby?", posmieval sa im prednedávnom anglický bulvár. Za prezývkou anglickej polície stojí krstné meno kmotra bývalého ministra vnútra: roku 1829 zaviedol prezývku "bobbies" bývalý minister Robert Peel.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:17