StoryEditor

Izraelskí vojaci ustupujú, blokáda Libanonu trvá

06.09.2006, 00:00

Medzinárodné mierové jednotky a libanonská armáda postupne v Libanone zapĺňajú miesta, ktoré opustilo extrémistické hnutie Hizballáh. Izraelskí vojaci sa včera stiahli z piatich dedín, ktoré získali v prudkých bojoch s Hizballáhom. Libanonských vojakov včera na privítanie obyvatelia mesta Bint Džbejl, bašty Hizballáhu, zasypali ryžou. Ozbrojené krídlo šíitského hnutia sa však napriek medzinárodnému tlaku stále odmieta vzdať zbraní.

Blokáda je problém
Generálny tajomník OSN Kofi Annan včera vyjadril nádej, že Izrael počas najbližších 48 hodín zruší blokádu Libanonu. Tá stále sťažuje humanitárnu pomoc zničenej krajine, pretože lode a lietadlá si musia vybavovať povolenie na pristátie u izraelskej armády. Izrael zatiaľ reagoval vyhláseniami, že blokádu zruší až po tom, čo bude zabezpečené, že Hizballáh nebude môcť dostávať ďalšie zbrane.
Zloženie jednotiek UNIFIL naberá čoraz jasnejšie kontúry. Libanonská vláda včera odsúhlasila pozvanie nemeckého námorníctva do mierových síl. Nemecké lode majú však prísť libanonské pobrežie strážiť až po ukončení izraelskej blokády. O vyslaní vojakov do Libanonu rokoval včera aj turecký parlament.
Rokovanie sprevádzala demonštrácia asi 10-tisíc ľudí. Okolie parlamentu strážili policajní ťažkoodenci a pancierové autá. Vláda už v sobotu prisľúbila, že svojich vojakov stiahne, ak dostanú za úlohu odzbrojiť Hizballáh.

Vymenia zajatcov?
Podľa Kofiho Annana je Hizballáh pripravený rokovať s Izraelom o prepustení dvoch vojakov, ktorých ozbrojenci Hizballáhu uniesli 12. júla. Hizballáh doteraz vyhlasoval, že vojakov prepustí len výmenou za prepustenie arabských väzňov v Izraeli. Túto podmienku Izrael stále odmietal, zo svojej taktiky však možno ustupuje. V prípade únosu ďalšieho svojho vojaka, desiatnika Gilada Šalita, sa údajne z jeho palestínskymi únoscami už dohodol na výmene väzňov, čo potvrdil aj predseda Palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás.
Uzavretie dohody však Izrael nepotvrdil. Podpredseda vlády Šimon Peres povedal, že ešte nič nie je podpísané. Zároveň však vyhlásil, že okamžite po prepustení Šalita premiér Ehud Olmert pozve Abbása na rozhovory vychádzajúce z mierového plánu, takzvanej cestovnej mapy. Skončila by sa tiež izraelská ofenzíva v pásme Gazy, ktorá si za viac ako dva mesiace vyžiadala okolo dvesto obetí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:07