Nákres letu americkej hypersonickej rakety HAWC.Reuters
StoryEditor

Test čínskej hypersonickej rakety prekvapil americkú tajnú službu. Obletela Zem a zasiahla cieľ

18.10.2021, 13:20
Autor:
jfjfČTKČTK
Test čínskej hypersonickej rakety vyvolal obavy. Čína zvýšila svoje schopnosti prekonať protivzdušnú obranu Spojených štátov, tvrdia Američania.

Čína v auguste otestovala Hypersonickú raketu schopnú na sebe niesť jadrovú nálož. Podľa informácií, ktoré priniesol denník Financial Times, raketa obletela Zem na nízkej obežnej dráhe a potom sa zamerala na svoj cieľ.

Výnimočnosť týchto zbraní spočíva v tom, že proti nim doposiaľ nebola vyvinutá dostatočne účinná obranná metóda. Na to, aby mohla byť raketa označená za hypersonickú, musí prekonať rýchlosť Mach 5, teda päťnásobok rýchlosti zvuku.

Rýchlosť Mach 1 sa pritom rovná rýchlosti zvuku. Objekty pohybujúce sa na škále od rýchlosti presahujúcej Mach 1 až po Mach 5 sa pohybujú supersonickou rýchlosťou a tie, ktoré prekročia Mach 5, sú hypersonické.

Jednou z najrýchlejších hypersonických zbraní sa stal ruský raketový systém Avantgard. Test, ktorý Moskva uskutočnila v roku 2018 ukázal, že hypersonické rakety schopné okrem konvenčných hlavíc niesť aj jadrové hlavice, dokážu prekonať rýchlosť Mach 20.

Zaskočení Američania

Podľa Financial Times však neletia na pevne danej parabolickej dráhe ako balistické strely, ale sú ovládateľné, čo komplikuje ich odhalenie.

Aktuálny čínsky test podľa zdrojov britského denníka zaskočil americkú tajnú službu. Čínske ministerstvo zahraničia k udalosti dnes oznámilo, že nešlo o test hypersonické zbrane, ale o vesmírnu raketu.

Raketa podľa troch oboznámených zdrojov Financial Times cieľ minula približne o 30 kilometrov, avšak ďalšie zdroje test hodnotia ako dôkaz čínskeho pokroku vo vývoji týchto zbraní. Čínska raketa je podľa nich pokročilejšia, ako americkí predstavitelia počítali.

"Netušíme, ako to dokázali," citoval denník jeden zo zdrojov. Nadzvukové zbrane vyvíjajú USA, Rusko, Čína a ďalšie svetové mocnosti, medzi ktoré patria India, Austrália či Francúzsko. 

O čínskom teste nevedel ani odborník na čínske jadrové zbrane Taylor Fravel. Teraz povedal, že čínska atómová hypersonické strela "znehodnocuje" americké raketové obranné systémy navrhnuté na zničenie blížiacich sa balistických striel.

Letí na nižšej dráhe a operatér ju môže počas letu ovládať, čo komplikuje jej odhalenie a zničenie, povedal Fravel, ktorý prednáša na Massachussetském technologickom inštitúte .

Test podľa neho ešte neznamená, že je Čína schopná tieto strely rozmiestniť. Ich vývoj a rozmiestnenie by mal podľa Fravela "destabilizujú" vplyv.

Napätie sa stupňuje

Britský denník pripomína, že napätie medzi USA a Čínou sa stupňuje, pretože administratíva prezidenta Joea Bidena voči Pekingu zaujala tvrdý postoj. Peking považuje rokovania Washingtonu za otvorene nepriateľské.

Republikánsky člen branného výboru Snemovne reprezentantov Michael Gallagher tvrdí, že test by mal byť pochopený ako "výzva k akcii". Čínska armáda "zvyšuje schopnosť oslabiť našu raketovú obranu a ohrozuje Ameriku možnosťou zaútočiť na ňu konvenčnými i jadrovými zbraňami. Ešte znepokojujúcejší je fakt, že k čínskemu hypersonickému programu prispeli americké technológie," dodal.

Americká armáda nedávno upozornila na zvyšujúce sa jadrové kapacity Číny, pretože satelitné snímky ukazujú, že Čína buduje vyše 200 síl  určených pre medzikontinentálne strely. Čínu neviaže žiadna dohoda o kontrole zbrojenia a nie je ochotná rokovať s USA o svojom jadrovom arzenáli.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Čao Li-ťien dnes k informácii denníka Financial Times povedal, že "nešlo o strelu, ale o vesmírnu raketu". Bol to podľa neho "rutinný test" technológie, ktorá má umožniť opakované použitie tohto vesmírneho prostriedku.

"Význam testov opakovaného použitia spočíva v tom, že ľudia môžu získať lacnú a vyhovujúcu metódu letov do vesmíru a späť". Čao dodal, že podobné testy vykonáva aj ďalšie krajiny.

01 - Modified: 2020-11-26 14:39:30 - Feat.: 0 - Title: Ruská fregata otestovala novú zbraň. Hypersonická strela úspešne zasiahla cieľ 02 - Modified: 2021-09-29 05:39:19 - Feat.: 0 - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala hypersonickú strelu 03 - Modified: 2021-10-04 09:27:42 - Feat.: 0 - Title: Ruská armáda úspešne otestovala hypersonickú raketu Zirkon. Odpálili ju z jadrovej ponorky 04 - Modified: 2021-09-09 21:09:57 - Feat.: 0 - Title: Irán nesmie získať jadrové zbrane. V opačnom prípade bude Izrael konať, varuje Lapid 05 - Modified: 2021-09-17 05:29:49 - Feat.: 0 - Title: Severná Kórea buduje zariadenie na výrobu uránu. Jadrové zbrane bude môcť vyrábať rýchlejšie
01 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia 02 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 03 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 04 - Modified: 2024-04-16 13:18:18 - Feat.: - Title: Scholz vyzval Čínu, aby sa pokúsila presvedčiť Rusko k ukončeniu vojny na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 04:11