StoryEditor

V Indii vraždí horúčka

05.10.2006, 00:00
Juhoindický štát Kérala zasiahla epidémia horúčkovitého ochorenia chikungunya, ktorú prenášajú infikované komáre. Za posledný mesiac tam podľahlo tomuto tropickému ochoreniu už 71 ľudí, tisícky ďalších sa zrejme nakazili.
Juhoindický štát Kérala zasiahla epidémia horúčkovitého ochorenia chikungunya, ktorú prenášajú infikované komáre. Za posledný mesiac tam podľahlo tomuto tropickému ochoreniu už 71 ľudí, tisícky ďalších sa zrejme nebezpečným vírusom nakazili. Podľa indického ministerstva zdravotníctva situácia v oblasti začína byť kritická.
Na severe Indie zase ľuďom naháňa strach "príbuzná" choroby chikungunya - horúčka dengue. Aj keď zatiaľ nezabila toľko ľudí ako jej "sestra" na juhu, obyvatelia majú strach z epidémie. Indický minister zdravotníctva Anbumani Ramadoss však vyhlásil, že úrady majú situáciu pod kontrolou a nie je dôvod na paniku.
Pomoc zvonka
Situáciu v juhoindickom štáte Kérala už miestni zdravotníci nezvládajú. Do oblasti preto prídu odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie. "Zdravotnícky tím musí zhodnotiť situáciu priamo na mieste, aby mohol problém vyriešiť," uviedol minister zdravotníctva štátu Kérala P. K. Sreemathi, ktorý je momentálne v epicentre choroby - v okrese Alappuzha. Podľa posledných informácií je vírusom horúčkovitého ochorenia chikungunya nakazených asi 40-tisíc ľudí. Názov tropickej choroby pochádza zo svahilčiny a znamená "skrčený" pre jej príznaky.
Dengue ohrozuje metropolu
Na horúčku dengue zomrelo na severe Indie za posledných šesť týždňov 28 ľudí, z toho 14 v metropole Dillí. Úrady však registrujú ďalších 500 prípadov nákazy vírusom tejto nebezpečnej choroby. "Nie je dôvod na paniku," odkázal vystrašeným obyvateľom Dillí indický minister zdravotníctva Anbumani Ramadoss.
Úrady už podnikli potrebné kroky, aby zabránili ďalšiemu šíreniu nákazy. Keďže účinná vakcína proti horúčke dengue neexistuje, zamerala sa na zničenie možných liahní infikovaných komárov, ktoré chorobu prenášajú. Išlo najmä o stojace vody, ktoré sa vytvárajú počas monzúnového obdobia.
Vláda takisto oznámila, že bude poskytovať bezplatné testy na horúčku dengue a zvýši prevenciu pred šírením choroby. Miestne úrady dostali takisto presné inštrukcie, ako likvidovať liahne komárov a nariadila doplniť v nemocniciach zásoby potrebných liekov. V postihnutých oblastiach sa pohybujú zdravotnícke tímy a pravidelne kontrolujú, či sa počet nakazených prudko nezvýšil. V rámci rozsiahle kampane začali domy a ulice postrekovať prostriedkami proti komárom.
Horúčka dengue je najčastejším ochorením, ktoré prenášajú bodnutím ázijské druhy komárov, takzvané moskyty tigrie. Choroba ohrozuje dovedna dva a pol miliardy ľudí z celého sveta, ktorí žijú v oblastiach s výskytom epidémie tejto nebezpečnej vírusovej infekcie. Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že ročne sa ňou nakazí 20 miliónov ľudí, 24-tisíc prípadov sa končí smrteľne. Asi pol milióna pacientov sa musí liečiť v nemocnici.
01 - Modified: 2003-04-07 09:19:17 - Feat.: 0 - Title: Špekulanti nakupujú dináre na kilá 02 - Modified: 2003-04-07 09:21:32 - Feat.: 0 - Title: Brent ukončil týždeň pod 25 USD za barel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 20:56