StoryEditor

Bez Putina? Asi nie

28.02.2007, 23:00
Ruský prezident sa teší priveľkej obľube na to, aby sa svojho kresla o rok len tak vzdal.

Silný muž, ktorý vedie obrovskú krajinu. A svojho postu sa bude veľmi ťažko vzdávať. Ruský prezident Vladimir Putin by mal o rok skončiť svoje pôsobenie na čele Kremľa. To, či naozaj odíde, je vo hviezdach.

Kult osobnosti
Putin stále patrí k najobľúbenejším politikom v Rusku. Úspešne upevňuje centrálnu moc, ekonomika v krajine vďaka priaznivým cenám nerastných surovín rastie a vo svete sa mu darí nájsť partnerov, ktorí súhlasia s jeho názormi na ukončenie dominancie Spojených štátov vo svete.

K jeho popularite veľmi výrazne prispievajú aj médiá. Najmä štátna televízia, ktorá si bez reportáže o ňom zrejme nevie predstaviť žiadne večerné spravodajstvo. "Za posledný rok si väčšina z tých, čo sledujú centrálne televízne kanály, našla dôvod na náklonnosť nielen k Putinovi, ale aj k jemu blízkym ľuďom," poznamenal moskovský sociológ Alexander Golov.

Ľud ho jednoducho zbožňuje. Podľa prieskumov je dokonca pätina obyvateľov rozhodnutá neprísť k volebným urnám, ak medzi kandidátmi nebude aj doterajší šéf Kremľa.

Kto ho nahradí
Putin sám na nedávnej výročnej tlačovej konferencii vyhlásil, že nebude predstavovať žiadneho svojho nástupcu a o novom prezidentovi rozhodne slobodná voľba.

Analytici sa však zhodujú na tom, že budúci panovník bude určite človek teraz blízky Kremľu. Objavujú sa zatiaľ dvaja najpravdepodobnejší kandidáti Dmitrij Medvedev a Sergej Ivanov. Ich sféry vplyvu sú momentálne rozdielne. Medvedev má na starosti takzvané národné projekty, v ktorých sa stará o oblasti ako školstvo, zdravotníctvo a bývanie. Podľa analytikov mu však práve tieto citlivé témy môžu "zlomiť väz".

Ivanov nedávno prišiel o miesto ministra obrany, stal sa však viceprezidentom. Teda je ešte bližšie k prezidentovi Putinovi. Podľa mnohých je Ivanov populistický politik "par excellence", pretože hovorí vždy to, čo chce väčšina počuť. Z postu viceprezidenta má na starosti ekonomiku krajiny, z ktorej chce vybudovať inovatívny a konkurencieschopný sektor.

Jeho šanca dostať sa k prezidentského kreslu je veľmi vysoká, možno aj preto, že sa s Putinom poznajú z obdobia pôsobenia v KGB.

Kam kráčaš, Putin?
Ústava nedovoľuje Putinovi už viac kandidovať v prezidentských voľbách. Aj tu sa však vyskytli dva scenáre, prostredníctvom ktorých by mohol zostať medzi politickou elitou. Prvý hovorí o zmene ústavy v tom zmysle, že by neobmedzovala prezidentúru len na dve funkčné obdobia. Druhý hovorí o zmene politického systému z prezidentského na parlamentný a Putin by mohol byť v kresle predsedu vlády. "Takáto zmena je málo pravdepodobná. Skôr sa bude snažiť o prezidentské kreslo," vysvetlil pre HN analytik Alexander Duleba. Dodal tiež, že postavenie Putina je také silné, "že sa o jeho budúcnosť nemusíme báť".

RUSKO ZA PUTINA

PLUSY
- po chaotických 90. rokoch, zániku sovietskeho impéria a po svojom predchodcovi Borisovi Jeľcinovi stabilizoval situáciu v krajine
- vďaka zvýšeným cenám ropy sa vytvoril špeciálny fond pre podporu spoločnosti - sociálneho systému (napríklad štvrť milióna rubľov pre matku, ktorej sa narodí druhé a ďalšie dieťa), na zvyšovanie dôchodkov, platy štátnych zamestnancov
- Putin sa snaží opäť budovať imidž Ruska ako veľmoci, čo ľuďom dodáva pocit sebavedomia
- ľuďom priniesol nádej na lepšiu budúcnosť

MÍNUSY
- často sa mu vyčíta príliš autokratické správanie, potláčanie demokracie v krajine - napríklad kontrola médií, takmer znemožnenie pôsobenia zahraničných neziskových organizácií
- politicky motivované procesy - napríklad odsúdenie bývalého
- šéfa ropného giganta Jukosu Michaila Chodorkovského
- ropné a plynové cenové "vojny" s Ukrajinou a Bieloruskom, ktoré majú negatívny dosah aj pre iné krajiny
- smrť novinárky Anny Politkovskej a bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka - stopy siahajú údajne do Kremľa

01 - Modified: 2003-04-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tatra banka si upevnila pozíciu na trhu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:16