StoryEditor

Výnimočný stav vo Francúzsku

Francúzska vláda včera povolila zákazy vychádzania na základe zákona o výnimočnom stave. Výnos umožňujúci zákazy vychádzania má nadobudnúť účinnosť od včerajšej polnoci na počiatočné obdobie 12 dní. "Budeme teraz môcť konať preventívne, aby sme zabránili týmto incidentom," povedal minister vnútra Nicolas Sarkozy. Vláda bude postupovať podľa zákona o výnimočnom stave z roku 1955. Ten bol prijatý s cieľom potlačiť nepokoje v Alžírsku počas vojny, ktorá viedla k jeho nezávislosti od Francúzska. Na základe dekrétu o výnimočnom stave, ktorý včera schválila francúzska vláda, môžu zástupcovia miestnych úradov nariadiť domáce väzenie pre narušiteľov poriadku a odobrať zbrane podozrivým osobám. Verejné priestranstvá, kde by sa bandy výtržníkov mohli zhromažďovať, budú uzavreté. Osobám, ktoré porušia zákaz vychádzania, nariadený s cieľom ukončiť pouličné nepokoje vo Francúzsku, hrozí trest väzenia na dva mesiace.
Na Slovensku by sa za podobných okolností dal využiť zákon o bezpečnosti. Určuje pravidlá hry v krízových situáciách. Núdzový stav by mohol byť vyhlásený pri pohromách a haváriách len na časti alebo celom území Slovenska. Občanovi môže byť počas neho obmedzené právo na majetok a obydlie, ako aj sloboda pohybu a zhromažďovania. Výnimočný stav pri vnútornom ohrození by ich výpočet rozšíril aj na oblasť osobnej slobody, listového tajomstva, slobody prejavu.
Nepokoje vo Francúzsku včera pokračovali, a to napriek hrozbám vyhlásenia zákazu vychádzania a sľubom premiéra Dominiqua de Villepina o poskytnutí pomoci pre chudobné štvrte. V 226 francúzskych mestách podpálili výtržníci v noci na včera 1 173 vozidiel. Počas dvanástej noci nepokojov po sebe policajti zatkli 330 osôb. Táto bilancia poukazuje na zmiernenie intenzity násilností.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:40