Reuters
StoryEditor

Rusko opäť zaznamenalo veľký počet obetí. Putin schválil týždenné pracovné voľno

20.10.2021, 15:10
Autor:
ČTKČTK
Rusko za posledný deň zaregistrovalo 1 028 úmrtí spojených s koronavírusom.

V Rusku bude kvôli šíreniu koronavírusu a vysokému počtu úmrtí spojených s covidom-19 týždenné pracovné voľno. Vládny návrh, s ktorým prišla v utorok vicepremiérka Taťjana Golikovová, dnes podporil prezident Vladimir Putin.

Platené pracovné voľno bude v krajine od 30. októbra do siedmeho novembra. Najhoršie koronavírusom postihnuté regióny môžu voľno vyhlásiť už od 23. októbra. Krajina medzitým za posledný deň zaregistrovala 1028 úmrtí spojených covidom-19, teda najviac od vypuknutia pandémie. Vysoké naďalej zostávajú aj denné prírastky nakazených - testy za posledných 24 hodín odhalili koronavírus u 34 073 ľudí.

Vyhlásili pracovné voľno

"S ohľadom na súčasnú situáciu rozhodne podporujem návrh na vyhlásenie nepracovných dní s náhradou miezd pracovníkov po celej krajine v období od 30. októbra do siedmeho novembra," vyhlásil Putin na stretnutí s členmi vlády podľa agentúry TASS. Regióny s najhoršou epidemickú situáciou vyzval, aby zvážili, či voľno nezavedú už od tejto soboty.

Dnešný denný prírastok nakazených je nepatrne menší ako pri doterajšom dennom maxime infikovaných, ktoré ruské úrady zaznamenali v nedeľu, kedy sa koronavírus preukázal u 34 325 osôb.

Ruské úrady kvôli zhoršujúcej sa epidemickej situácii, keď pribúda infikovaných aj mŕtvych, postupne sprísňujú protikoronavírusové opatrenia.

Očkujú pomaly

Moskovský starosta Sergej Sobjanin v utorok okrem iného oznámil štvormesačnú domácu izoláciu pre neočkovaných obyvateľov metropoly starších ako 60 rokov a požaduje tiež povinnú vakcinácii 80 percent pracovníkov v službách do konca roka.

Úrady zhoršujúcu sa epidemickú situáciu prikladajú najmä pomalému očkovaniu. Podľa operatívneho štábu zdravotníci k pondelku plne očkovali 45 miliónov Rusov, teda 32 percent populácie.

Agentúra AP upozorňuje tiež na to, že verejnosť je laxná k preventívnym opatreniam a vláda sa príliš nemala k zavedeniu prísnejších opatrení.

Kremeľ až doteraz vylučoval nový celoštátny Lockdown a sprísňovanie reštrikcií nechal na jednotlivých regiónoch. V mnohých z nich medzitým obmedzili napríklad účasť na veľkých akciách alebo prístup do divadiel, reštaurácií a ďalších zariadení.

Celkom sa v najrozľahlejšej krajine sveta, kde žije približne 146 miliónov ľudí, preukázateľne nakazilo koronavírusom vyše osem miliónov osôb, z ktorých podľa operatívneho štábu 226 353 zomrelo, uviedla agentúra TASS. Ruský štatistický úrad Rosstat však uvádza okolo 420-tisíc obetí, pretože eviduje aj osoby, u ktorých sa covid zistil až po smrti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:56