StoryEditor

Ak sa budete viac dívať na juhovýchod, tak nás nájdete

04.01.2006, 23:00
Izrael je pre Slovákov stále vzdialenou krajinou a platí to aj naopak. Vzájomnému spoznávaniu našich krajín by mohlo pomôcť otvorenie izraelského veľvyslanectva v Bratislave o niekoľko mesiacov, hovorí v rozhovore HN Talya Lador Fresherová, riaditeľka európskej ekonomickej divízie izraelského ministerstva zahraničných vecí.

Izrael je pre Slovákov stále vzdialenou krajinou a platí to aj naopak. Ako by sa mohli vzťahy oboch krajín zlepšiť?
- Máte pravdu. Naozaj toho nevieme dosť o Slovensku a naopak. Vzájomnému spoznávaniu našich krajín by mohlo pomôcť otvorenie izraelského veľvyslanectva v Bratislave o niekoľko mesiacov. Aby sme lepšie informovali o našej krajine všeobecne, ale aj o podnikateľskom prostredí. Slovenskí podnikatelia možno celkom nevedia, čo im Izrael môže ponúknuť. Rovnako slovenská verejnosť nemá dostatok informácií o našich úspechoch v oblasti ekonomiky, vedy či medicíny.

Slovensko-izraelské obchodné vzťahy sú pomerne slabé. V čom je hlavný problém?
- Myslím si, že pokiaľ ide o obchod, obe strany musia byť aktívne. Delegácie z Izraela boli na Slovensku a slovenské v Izraeli. Napriek tomu je obchodná výmena nízka, a to aj v porovnaní s krajinami strednej Európy.
Pokiaľ ide o investície, aktívni by ste mali byť vy. Každá naša vláda je za investovanie v spriatelených krajinách, akou je aj Slovensko. Ale my nebudeme sami preberať iniciatívu. Vy by ste sa mali viac zapojiť.
Izraelská politika je pozitívna voči investíciám v spriatelených krajinách, ale nebudeme aktívni špeciálne vo vzťahu k Slovensku. Napríklad v Bulharsku cítili potrebu prilákať viac izraelských investícií. A tak agentúra pre investície prvýkrát navštívila Izrael - to bolo pred troma rokmi - a 30 spoločností zareagovalo. Keď prišla ďalší rok, bolo to 60 spoločností. Minulý rok už dokázala zaujať 80 spoločností. Prečo? Lebo biznis sa rozbehol.
Izrael je pomerne malá krajina a biznis u nás funguje takým spôsobom, že sa veľa rozpráva a ľudia si odovzdávajú skúsenosti, čo v podnikateľskej sfére platí dvojnásobne. Ak sa povie, že by sme mali ísť na Slovensko, tak to nie je to isté, ako keď sa povie, že som na Slovensku zarobil veľa peňazí.

Je tomu naklonená aj slovenská vláda?
- Neviem, či sa slovenská vláda pozerá na Izrael ako na potenciálneho investora. Ak však bude hľadieť viac na juhovýchod, tak nás nájde.

Mohli by ste porovnať slovensko-izraelské obchodné vzťahy s našimi susedmi?
- Import z Českej republiky sa pohybuje okolo 100 miliónov dolárov a export okolo 80 miliónov dolárov. Maďarsko sa zlepšuje. Úroveň obchodnej výmeny medzi Slovenskom a Izraelom je nižšia ako napríklad s Bulharskom a porovnateľná s Lotyšskom. Takže Slovensko patrí do skupiny tých slabších krajín. Pokiaľ ide o investície z krajín strednej Európy, nie je ich veľa. Takže neočakávame, že by Slovensko nejako výrazne investovalo v Izraeli.

Politické vzťahy medzi Izraelom a Európskou úniu boli istý čas napäté, teraz sa to pomaly upravuje. Ako sa to prejavuje v ekonomike?
- Teraz sa to zlepšilo. Európska únia je pre Izrael najväčším obchodným partnerom. Tretina nášho exportu smeruje do krajín Európskej únie a 40 percent prichádza z krajín únie. Izrael je 24. obchodný partner únie, čo je významná pozícia.
Spojené štáty sú prvým veľkým partnerom Izraela a Európska únia druhým, väčším ako napríklad Ázia. Máme dobré znalosti, sme geograficky blízko, máme podobnú mentalitu. Politické vzťahy sa zlepšili. Izrael je súčasťou európskej susedskej politiky. Máme akčný plán a sme bližšie k EÚ v mnohých oblastiach. Únia oznámila, že chcú s nami začať rokovať o rozvoji služieb, čo má veľké výhody a my máme čo ponúknuť.

Ako je na tom izraelská ekonomika, čo je hlavným problémom v krajine?
- Priepasť medzi tými, ktorí majú a nemajú, sa v Izraeli prehlbuje. Čo najskôr budeme musieť riešiť sociálne problémy. Inflácia je veľmi nízka. Sme na dobrej ceste, ale v krajine sú sociálne problémy. Potrebujeme nájsť správny model medzi kapitalistickou a socialistickou cestou. Takže najväčšou výzvou, ktorá stojí pred Izraelom, je udržanie sociálnej jednotnosti.

Vývoz tovarov zo Slovenska a tiež dovoz z Izraela má kolísavú tendenciu. V posledných štyroch rokoch sa obchodná spolupráca medzi oboma krajinami dostala z nepriaznivého obchodného salda predchádzajúcich rokov do lepšej pozície pre Slovensko, keď v roku 2003 zaznamenala aktívnu obchodnú bilanciu, prvý raz za posledných osem rokov. Obchodná výmena však nezodpovedá možnostiam oboch krajín.

Vzájomná obchodná výmena (v mil. USD)
Rok

Dovoz

Vývoz

Obrat

Saldo

2001 14,8 6,6 21,4 -8,2
2002 14,5 9,0 23,4 -4,6
2003 18,0 19,8 37,8 1,8
2004 18,7 22,5 41,2 3,8
8/2005 12,18 20,36 32,53 8,18
Zdroj: MZV SR 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:11