StoryEditor

Nemecká polícia je na stope teroristickej sieti

24.08.2006, 00:00
Nad Nemeckom visí hrozba teroristických útokov. V niekoľkých mestách tu pokračovali včera domové prehliadky a zatýkania podozrivých osôb. Libanončania, ktorí chceli v Nemecku vyhodiť do vzduchu vlaky, boli vraj prepojení na medzinárodnú teroristickú sieť. Nemecká polícia má podozrenie, že zatknutý Libanončan Jussuf Mohamad mal kontakty s členmi teroristickej organizácia Al-Kajdá.

Nad Nemeckom visí hrozba teroristických útokov. V niekoľkých mestách tu pokračovali včera domové prehliadky a zatýkania podozrivých osôb. Polícia naďalej pátra po Džihádovi H., jednom z Libanončanov, ktorí stoja za neúspešnými útokmi na vlaky v Dortmunde a Koblenzi. Dvadsaťročný Libanončan ušiel z Nemecka a pravdepodobne je na Blízkom východe. Po zatknutí druhého z atentátnikov sa dostáva na povrch ich prepojenie na medzinárodnú teroristickú sieť. Nemecká polícia má podozrenie, že zatknutý Libanončan Jussuf Mohamad mal kontakty s členmi teroristickej organizácia Al-Kajdá.
Kontakty s Al-Kajdou
Libanončan, ktorý na stanici v Dortmunde nechal vo vlaku kufor s bombou, žil a študoval v severonemeckom meste Kiel. V tom istom meste žil aj Nemec marockého pôvodu Redouane H., ktorého zatkli ešte začiatkom júla.
Nemecký Maročan mal údajne kontakty na Al-Kajdu a dokonca sa osobne poznal s členom teroristickej bunky okolo Mohameda Attu, organizátora útokov na Spojené štáty z 11. septembra 2001, a pilota jedného z lietadiel, ktoré zničili newyorské Dvojičky. Podľa nemeckého denníka Hamburger Abendsblatt sa obaja teroristi poznali z Kielu. Nemecká polícia síce tieto informácie zatiaľ nepotvrdila, ale pre internetový server Spiegel Online potvrdila, že prepojenie medzi zatknutými teroristami preverujú.
Pomoc z Libanonu
Nemeckí vyšetrovatelia prišli na stopu Jussufovi Mohamadovi vďaka libanonskej tajnej službe. Tá odpočúvala jeho rodinu v Libanone. Niektorí Jussufovi príbuzní sú totiž členmi radikálnej organizácie Strana oslobodenia. Táto islamistická organizácia existuje takmer v každej moslimskej krajine a je všade zakázaná, pretože žiada vytvorenie islamistického kalifátu. V podstate jej teda ide o násilné zvrhnutie existujúcich režimov. V čase, keď nemecká polícia začala po Jussufovi pátrať, volal svojej rodine napojenej na radikálne organizácie, a žiadal ju o radu. Z Libanonu potom prišiel do Nemecka tip, kde sa Jussuf nachádza.
Mešita v Hamburgu
Ďalším prepojením Jussufa s teroristickou sieťou je mešita Imám Ali v Hamburgu. O šíitskú mešitu sa podľa Spiegel Online zaujímajú nemecké tajné služby, pretože sa v nej schádzajú priaznivci libanonského extrémistického hnutia Hizballáh. Hizballáh si v celom moslimskom svete vyslúžil obdiv za vzdorovanie Izraelu vo vyše mesačnej vojne v Libanone. Jussuf, napriek tomu, že je sunnit, vraj mešitu niekoľkokrát navštívil a jej plagát visel v jeho izbe na internáte.
Nemecko šokovali aj výpovede Jussufových spolužiakov z vysokej školy v Kieli. Počas sporu o karikatúry proroka Mohameda v dánskych novinách odpovedal na otázku, či je správnou odpoveďou na karikatúry terorizmus, "jednoznačne áno". Jussuf bol v náboženských otázkach radikálny a agresívny a nedokázal pochopiť, ako môžu byť v Nemecku štát a náboženstvo oddelené.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:08