StoryEditor

Pohreb rozdelil Čile

12.12.2006, 23:00
Krik nahnevaného davu sa včera miešal so spevom chóru počas rozlúčky s bývalým čílskym diktátorom Augustom Pinochetom. Kňaz, ktorý celebroval omšu, vyzval ľudí na pokoj.

Krik nahnevaného davu sa včera miešal so spevom chóru počas rozlúčky s bývalým čílskym diktátorom Augustom Pinochetom. Kňaz, ktorý celebroval omšu, vyzval ľudí na pokoj. Rozlúčku s exdiktátorom sprevádzal žiaľ Pinochetových "verných" aj radosť zástancov ľudských práv.
Pohreb s vojenskými poctami
Exdiktátor zomrel v nedeľu vo veku 91 rokov. Pochovali ho ako bývalého veliteľa armády s vojenskými poctami. Vláda rozhodla, že mu neprináleží "prezidentská" rozlúčka. Generálov najmladší syn Marco Antonia Pinochet na adresu vlády povedal, že "nie je schopná vyjadriť dôstojný postoj".
Miesto posledného odpočinku príbuzní držali v tajomstve, ale podľa želania Pinocheta spopolnené ostatky uložili v jeho rodnom mestečku Concon na pobreží. S exgenerálom sa okrem vdovy Lucíi Hiriartovej, jej päť detí a blízkych prišli rozlúčiť aj vysokí velitelia ozbrojených síl a približne 4 000 jeho stúpencov. Na obrade súčasnú vládu zastupovala len ministerka obrany Vivianne Blanlotová.
Politickí stúpenci
V súčasnosti sa pravdepodobne Čile nemusí obávať podobnej tragédie, aká sa odohrala v 70. rokoch po nástupe Pinocheta k moci. " Nepovedal by som, že neexistujú jeho politickí stúpenci. Politickí sympatizanti Pinocheta sú, no nie je politická pôda ani priestor, aby mohli zvrátiť systém. Čile je jasne demokratickou krajinou bez perspektívy na zvrat," povedal pre HN Milan Katuninec, vedúci katedry politológie Trnavskej univerzity.

01 - Modified: 2003-04-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:50