StoryEditor

Summit G8 prekvapil iba policajnými zásahmi

17.07.2006, 00:00
Lídri vyzvali Izrael k istej zdržanlivosti, napriek tomu dali jasne najavo, že je to Hizballáh, kto marí šance na mier. Hlavnou témou stretnutia, ktoré sa dnes skončí, však zostalo zabezpečenie svetového zásobovania energiami.

Začiatok summitu štátov skupiny G8 (USA, Kanada, Japonsko, Veľká Británia, Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Rusko) poznamenalo násilie na Blízkom východe. Lídri vyzvali Izrael k istej zdržanlivosti, napriek tomu dali jasne najavo, že je to Hizballáh, kto marí šance na mier. Hlavnou témou stretnutia, ktoré sa dnes skončí, však zostalo zabezpečenie svetového zásobovania energiami.

Nejednotní v energetike
Veľká osmička prijala spoločné vyhlásenie o globálnej energetickej bezpečnosti. Dokument ukazuje, že sedem ekonomicky najsilnejších štátov sveta a Rusko nie sú jednotné v otázke jadrovej energetiky a klimatických zmien. Zatiaľ, čo Rusko vidí v jadrovej energetike budúcnosť, ktorá môže prispieť aj k zlepšeniu životného prostredia, Nemecko si to nemyslí. V dokumente sa objavil nepriamy záväzok Berlína, že do roku 2020 zastaví výrobu jadrovej energie. Skupina krajín G8 získala od Ruska prísľub otvorenia svojho energetického sektora zahraničným investíciám. Moskva však napriek tomu odmietla pristúpiť na Energetickú chartu. Tento medzinárodný dokument požaduje otvorenie prístupu k energetickým zdrojom a prepravnej infraštruktúre. Európa už dlhší čas tlačí na Rusko, ktoré zásobuje Európu plynom, aby chartu prijalo. Životné prostredie sa dostalo do deklarácie iba v malej miere. Na dodržiavanie Kjótskeho protokolu, ktorý hovorí o znižovaní skleníkových plynov, nabádal najmä fancúzsky prezident Jacques Chirac.

Policajný štát
Summit G8 sprevádzajú aj veľké demonštrácie antiglobalistov a rôznych ľavicových skupín. Ruská polícia však situáciu zvláda, aj keď spôsob zásahov je kontroverzný. Podľa šéfa ruského Hnutia na ochranu ľudských práv Leva Ponomariova nemajú policajné represie proti občianskym aktivistom v Petrohrade obdobu. Mnohí z tých, ktorí chceli prísť demonštrovať svoj názor, sa na miesto ani nedostalo a pri ohlásených protestoch prevažovali obrnení policajti nad pestrofarebnými aktivistami. Podľa niektorých pozorovateľov aj summmit G8 ukázal, že Rusko v sebe má niektoré prvky policajného štátu. Kritika ruskej demokracie z úst lídrov štátov skupiny G8, napríklad od amerického prezidenta George Busha, zatiaľ bola iba veľmi mierna. Hostia, naopak, Putina chvália za dobre zorganizovaný summit.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:36