StoryEditor

Merkelová za úzke vzťahy s Parížom aj Londýnom

24.11.2005, 23:00
Nová nemecká kancelárka Angela Merkelová sa včera v Londýne vyhla odpovedi na otázku, koho podporuje v spore o európsky rozpočet na roky 2007 až 2013. Či Britániu a jej snahu o zachovanie rabatu a modernizáciu rozpočtu, alebo nedotknuteľnosť poľnohospodárskych dotácií, z ktorých najviac čerpá Francúzsko.

Nová nemecká kancelárka Angela Merkelová sa včera v Londýne vyhla odpovedi na otázku, koho podporuje v spore o európsky rozpočet na roky 2007 až 2013. Či Britániu a jej snahu o zachovanie rabatu a modernizáciu rozpočtu, alebo nedotknuteľnosť poľnohospodárskych dotácií, z ktorých najviac čerpá Francúzsko. Podľa kancelárky musia byť na kompromisy pripravené všetky krajiny.

Medzi dvoma kameňmi
"Moje rokovania... ukázali, že žiadna krajina nemôže chcieť veľa od ostatných krajín," povedala Merkelová. "Musí sa zohľadniť situácia v každej krajine. Ak niekto zabudne na niektorú z krajín a jej záujmy, nedosiahneme žiadny úspech," povedala nemecká kancelárka. Podľa Merkelovej je britský rabat súčasťou celého spektra problémov, ktoré ovplyvňujú činnosť únie. Neprijala teda názor, že hlavným vinníkom nedohody je len Británia, zároveň však akceptuje nárok Francúzska na dotácie pre poľnohospodárov.
"Pokiaľ ide o finančnú perspektívu, musíme sa pozrieť na všetky sporné otázky, od čistých prispievateľov až po čistých príjemcov. Nemôžeme to zredukovať len na jednu spornú otázku," povedala. Vyjadrila podporu liberálnym ekonomickým reformám v Európe. Zároveň odkázala Londýnu a Parížu, že bez ekonomicky silnej Európy nebude možné zachovať európsky sociálny model.
Berlín je však rovnako ako iní členovia netrpezlivý, pokiaľ ide o dohodu na rozpočte.
Británia chce partnerom predložiť kompromisný návrh rozpočtu až 7. decembra, teda len týždeň pred kľúčovým decembrovým summitom.
Londýn bol treťou zastávkou európskeho turné novej kancelárky po Paríži a Bruseli. Merkelová po stretnutí s premiérom Tonym Blairom zdôraznila potrebu úzkych vzťahov medzi Berlínom a Parížom. To však podľa nej nehrá proti Británii.
Hoci Merkelová ako prvý navštívila Paríž, aby podporila dobré francúzsko-nemecké vzťahy, už skôr vyslala jasný signál, že má bližšie k ideám premiéra Blaira. Kým niektorí analytici hovoria o tom, že Merkelová sa tak dostala medzi dva kamene, iní to komentujú ako sedenie na dvoch stoličkách. Postoj Nemecka tak zrejme bude jasnejší, až keď Británia predstaví kompromisný návrh rozpočtu.

Netrpezliví nováčikovia
"Musíte počkať, kým nepredložíme náš návrh," povedal britský premiér Tony Blair po včerajšom stretnutí s poľským premiérom Kazimierzom Marcinkiewiczom. "Urobíme všetko pre to, aby sme sa uistili, že dosiahneme dohodu v decembri. Musí byť však spravodlivá pre všetky krajiny, a taká, ktorú si Európa môže dovoliť," uviedol britský premiér. Ako informovali niektoré agentúry, Slovensku, Česku, Poľsku a Maďarsku už dochádza trpezlivosť. Preto sa rozhodli, že budúci týždeň vyzvú britské predsedníctvo, aby ako predsednícka krajina únie zaistila včasnú a spravodlivú dohodu o rozpočte na roky 2007 až 2013. Podľa českých zdrojov citovaných ČTK Blair výzvu dostane 2. decembra na summite s V4 a zároveň bude zverejnená v denníku Financial Times. Nápad o spoločnom vyhlásení sa mal zrodiť v Prahe pred desiatimi dňami. Pripojiť sa môžu aj ďalší nováčikovia, ich reakcie zatiaľ nie sú známe. Podľa poľského zdroja by mal byť "list" adresovaný do Londýna v mene desiatich nováčikov, prípadne ôsmich bez Malty a Cypru.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:38