StoryEditor

Mádl v prezidentskom úrade skončil

26.05.2005, 00:00
Maďarská opozičná strana FIDESZ sa na stretnutí predstaviteľov parlamentných strán pokúsila presadiť opätovnú kandidatúru prezidenta Ferenca Mádla. Vládna Maďarská socialistická strana (MSZP) však trvá na svojej kandidátke, súčasnej predsedníčke parlamentu Katalin Sziliovej.

To zabránilo dohode a Mádl vo funkcii prezidenta s určitosťou končí už po prvom funkčnom období.
Hlavu štátu volia v Maďarsku poslanci trojpätinovou väčšinou hlasov a prvé kolo voľby je určené na 6. júna. Mádl mal byť tajným tromfom FIDESZ-u, ktorý vyhlásil verejné hlasovanie na svojej internetovej stránke, kde sa občania mali vyjadriť k osobe nového prezidenta. V tomto hlasovaní zvíťazil so značným náskokom práve Mádl, ktorý má blízko k pravicovej opozícii. FIDESZ išiel na rokovanie parlamentných strán v utorok s jasnou predstavou - presadiť spoločnú kandidatúru Mádla. Podmienkou Mádlovej opätovnej kandidatúry totiž bola jednotná podpora všetkých štyroch parlamentných strán. "To sa nám nepodarilo presadiť, takže prezident Mádl za týchto okolností určite nebude opätovne kandidovať. Svojho kandidáta oznámime v pondelok po zasadaní našej poslaneckej frakcie," oznámil predseda FIDESZ-u Viktor Orbán.
Mádl pôvodne odmietal úvahy o svojej kandidatúre na druhé funkčné obdobie, ale suverénne víťazstvo v ankete FIDESZ-u jeho názor pravdepodobne zmenilo. Expremiér Orbán priznal, že mal s prezidentom Mádlom dohodu, že len v prípade jasnej podpory všetkých štyroch parlamentných strán sa bude opätovne uchádzať o post hlavy štátu. "Podľa našich predstáv mali parlamentné strany spoločne požiadať prezidenta Mádla, aby pokračoval vo funkcii. To sa však nestalo, a tým je pre nás táto otázka uzatvorená," dodal Orbán.
MSZP má svojho jasného kandidáta, ktorý však nemá podporu ani koaličného partnera Zväzu slobodných demokratov (SZDSZ). Menšia koaličná strana totiž považuje Sziliovú za straníckeho kandidáta a odmieta za ňu hlasovať. Tým sa stáva otázka voľby nového maďarského prezidenta otvorená a opozícia môže prekvapiť vládne strany výberom svojho kandidáta. Maďarské demokratické fórum (MDF) presadzuje kandidatúru bývalého predsedu Ústavného súdu Lászlóa Sólyoma, pre ktorého však zatiaľ nezískalo podporu ani druhej opozičnej strany. "Predpokladám, že prvé kolo voľby hlavy štátu bude neúspešné a následne prebehnú ďalšie konzultácie," uviedla predsedníčka MDF Ibolya Dávidová. FIDESZ však ďalšie rokovania odmieta.
Predseda socialistov István Hiller potvrdil, že nový prezident by mal mať širokú podporu. "Podľa nás je Sziliová vhodným kandidátom, na ktorom by sme sa mohli zhodnúť," konštatoval. Poslanec FIDESZ-u Antall Rogán v tejto súvislosti upozornil, že medzi vládnymi stranami môže dôjsť k tajnej dohode, že socialisti nebudú žiadať odchod ministra školstva Bálinta Magyara (v kabinete zastupuje SZDSZ) z vlády pre nezvládnuté maturitné skúšky a liberálna strana na oplátku predsa len podporí Sziliovú. Premiér Ferenc Gyurcsány vyhlásil, že socialistická strana urobí všetko pre to, aby sa Sziliová stala prezidentkou.
Podľa prieskumu agentúry Medián by väčšina Maďarov Sziliovú prijala ako prezidentku. Ukazuje sa, že predsedníčka parlamentu by mala väčšie šance v prípade priamej voľby hlavy štátu. Vysokú podporu verejnosti má aj súčasný prezident Mádl. Voliči sú rozdelení podľa toho, ako hlasujú v parlamentných voľbách. Voliči socialisticko-liberálnej koalície podporujú Sziliovú a voliči pravicovej opozície by radi videli na poste hlavy štátu naďalej Mádla.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:42