StoryEditor

Škandál s maturitami aj v Maďarsku

11.05.2005, 00:00
Škandál s maturitami sa po Slovensku nevyhol ani Maďarsku. Nie je vylúčené, že študenti maďarských stredných škôl si písomné skúšky z maďarského jazyka budú musieť zopakovať. Ministerstvo školstva totiž zistilo, že otázky kolovali na internete už deň pred maturitou

Škandál s maturitami sa po Slovensku nevyhol ani Maďarsku. Nie je vylúčené, že študenti maďarských stredných škôl si písomné skúšky z maďarského jazyka budú musieť zopakovať. Ministerstvo školstva totiž zistilo, že otázky kolovali na internete už deň pred maturitou. Na internetových stránkach sa údajne okamžite rozbehol obchod s maturitnými otázkami a ponuky sa pohybovali od 30- do 50-tisíc forintov. Hovorkyňa polície Emese Horváczyová potvrdila, že polícia začala vyšetrovanie vo veci prezradenia utajovaných skutočností. Je podozrenie, že maturitné otázky sa dostali do nepovolaných rúk v priebehu doručovania otázok na stredné školy alebo utajované informácie unikli priamo zo škôl.
Maturita z maďarského jazyka sa najprv konala pre takmer 90-tisíc maturantov, deň nato sa v celej krajine uskutočnili maturitné skúšky z matematiky. Aj tu sa objavili informácie, že otázky z matematiky boli dostupné na internete, ale ministerstvo školstva vydalo vyhlásenie, že nešlo o aktuálne otázky. "Sme z toho, čo sa okolo maturity deje, úplne šokovaní. Aj tak je to pre nás dosť stresujúce obdobie a teraz po medializácii škandálu je okolo maturity ešte viac nervozity," uviedol jeden z maturantov v Maďarskej televízii.
V Maďarsku to nie je prvý škandál spojený s maturitnými skúškami. Napríklad v roku 1998 v Rádiu 1 prečítali v deň konania maturít riešenia matematických úloh. Bol z toho škandál, ale keďže maturity v tom čase už prebiehali a študenti nemali možnosť počúvať rádio, maturitu nemuseli opakovať. V roku 2002 chýbala časť testov z maďarského jazyka a školy ich museli dodatočne rozmnožovať, čím sa maturitné skúšky o hodinu zdržali.
Maďarská televízia oznámila, že na internete kolujú aj maturitné otázky z dejepisu. Prípad oznámili na ministerstve školstva profesori Gymnázia sv. Margity v Budapešti, keď študenti a ich rodičia doniesli do školy už vyplnené testy z dejepisu, ktoré stiahli z internetu. Minister školstva Bálint Magyar priznal, že škandál okolo maturít ho môže stáť ministerské kreslo. "Považujem celú záležitosť za politicky motivovaný trestný čin," vyhlásil.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:20