StoryEditor

Premiéri za rozvoj vzťahov

07.12.2005, 23:00
Čínsky premiér Wen Ťia-pao prišiel na Slovensko posilniť spoluprácu a potvrdiť záujem na ďalšom rozvoji vzájomného obchodu. Tému porušovania ľudských práv v Číne na rozhovoroch neotvoril ani premiér ani prezident. Dnes sa o tejto citlivej otázke sa chystá hovoriť predseda parlamentu.

Čínsky premiér Wen Ťia-pao a jeho slovenský kolega Mikuláš Dzurinda včera v Bratislave potvrdili záujem na ďalšom rozvoji vzájomného obchodu a spolupráci medzi Čínou a Európskou úniou (EÚ). Zhodli sa na posilnení v troch oblastiach spolupráce: v bilaterálnych vzťahoch s dôrazom na hospodárstvo a obchod, summitov medzi Čínou a EÚ a na pôde Organizácie Spojených národov (OSN). Čína ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN podporila ambície Slovenska stať sa nestálym členom vrcholného orgánu tejto medzinárodnej organizácie. Obaja predstavitelia tiež podpísali dodatok k dohode o ochrane investícií a dohodu o spolupráci v oblasti informácií a komunikácie.

"Máme záujem o čínske investície a zároveň chceme viesť vzájomný intenzívny dialóg," zdôraznil Dzurinda. Čína je najväčším obchodným partnerom Slovenska v Ázii s objemom vzájomného obchodu vo výške 850 miliónov USD v minulom roku. Wen Ťia-pao vyzdvihol úspešné pôsobenie slovenských podnikov v Číne, a to najmä v oblasti energetiky, zalesňovania a životného prostredia.

O možnostiach podnikania v rezortoch strojárstva, energetiky, chémie a environmentalistiky rokoval Wen Ťia-pao aj so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom. Čínsky hosť potvrdil, že projekt zalesňovania oblastí v Číne v spolupráci so slovenskými odborníkmi pokračuje. Účasť Slovenska na plánovanom zalesňovaní rozsiahlych území Číny sa môže podľa predbežných dohovorov vzťahovať na 1,8 milióna hektárov. Obaja štátnici konštatovali, že možnosti vzájomnej obchodnej výmeny sú doposiaľ nevyužité. I keď je v súčasnosti sedemnásobne vyššia ako v roku vzniku samostatného Slovenska. Tému porušovania ľudských práv v Číne na rozhovoroch neotvoril ani jeden zo slovenských štátnikov. Dnes na záver svojej dvojdňovej návštevy Bratislavy sa stretne čínsky premiér s predsedom slovenského parlamentu. Podľa hovorcu šéfa parlamentu Pavol Hrušovský sa chystá hovoriť s Wen Ťia-paom aj o tejto citlivej otázke.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 05:10