Twitter / RT
StoryEditor

Muž ohrozoval policajtov nožom na letisku v Amsterdame. Tí ho postrelili

15.12.2017, 16:45
Autor:
TASRTASR
Prevádzka na letisku je už v plnej miere obnovená.

Holandská vojenská polícia oznámila, že muž s nožom vošiel v piatok do kancelárie polície na letisku Schiphol v Amsterdame a personál ohrozoval nožom. Policajti postrelili muža do nohy a zatkli ho, následne ho odviezli do nemocnice.

Hovorca Stan Verberkt uviedol, že piatkový prípad nevyšetrujú ako extrémistický útok. Hovorca pre tlačovú agentúru AP povedal: "Okolnosti nám naznačujú, že incident nemá nič spoločné s terorizmom."

Časti letiska boli uzavreté

Prípad si vyžiadal krátkotrvajúcu evakuáciu niektorých častí letiska, ktoré sa nachádza na okraji Amsterdamu a patrí k najrušnejším letiskám v Európe.

Podľa skorších správ bola evakuovaná verejne prístupná hlavná nákupná zóna letiska s názvom Schiphol Plaza, kde sú obchody, bary a reštaurácie - ale nie priestory letiska, kde sa nachádzajú kontroly batožiny a bezpečnostné kontroly.

Zranili len útočníka

Podľa slov polície nikto ďalší okrem útočníka neutrpel zranenia a všetky letiskové priestory sú už bezpečné.

Úrady na letisku informovali, že incident neovplyvnil odlety ani prílety, uviedla agentúra DPA.

Útočník je v nemocnici

Muža zatkli a previezli do nemocnice v Amsterdame. Polícia začala vyšetrovanie na mieste činu a cestujúcim, ktorých predtým preventívne odviedla von z budovy, dovolila vrátiť sa späť do priestorov letiska.

Nie je jasné, prečo muž ohrozoval políciu. Podľa slov hovorcu Verberkta podozrivého budú vypočúvať, keď ho v nemocnici ošetria.

"Máme veľa otázok," dodal hovorca.

Násilná minulosť

Vojenská polícia neskôr na Twitteri uviedla, že podozrivým je 29-ročný muž z holandského mesta Haag, ktorý bol polícii známy vzhľadom na svoje predchádzajúce násilné incidenty na letisku Schiphol. Polícia však túto informáciu nespresnila.

Po zuby ozbrojená vojenská polícia v nepriestrelnom ochrannom výstroji a kuklách hliadkovala na letisku štyri hodiny, kým ďalší príslušníci prehľadávali mužove tašky.

V apríli 2016 vyvolal veľký bezpečnostný poplach v Schiphole opitý Poliak, ktorý tvrdil, že je terorista.

01 - Modified: 2024-04-20 14:34:11 - Feat.: - Title: Holandské gangy útočiace výbušninami na bankomaty sa zameriavajú na Nemecko 02 - Modified: 2024-04-19 18:25:20 - Feat.: - Title: V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny 03 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 04 - Modified: 2024-04-17 21:57:41 - Feat.: - Title: Amsterdam zníži počet výletných lodí a obmedzí výstavbu hotelov 05 - Modified: 2024-04-14 14:34:05 - Feat.: - Title: Francúzsko odporúča opustiť Irán, Holandsko varuje pred cestami do Izraela
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:29