REUTERS/Heinz-Peter Bader
StoryEditor

Rakúsko má novú vládu. Ľudovci a slobodní sa dohodli

15.12.2017, 19:56
Autor:
TASRTASRČTKČTK
O vláde rokovali 61 dní.

Rakúska ľudová strana (ÖVP) a protiimigračná Slobodná strana Rakúska (FPÖ) sa po 61 dňoch od volieb dohodli na uzavretí vládnej koalície. Informovala o tom dnes agentúra APA, podľa ktorej šéf ÖVP, doterajší šéf diplomacie Sebastian Kurz a predseda FPÖ Heinz-Christian Strach plánujú na 21:00 SEČ tlačovú konferenciu. Nový kabinet by mal podľa APA zložiť prísahu do rúk prezidenta Alexandera Van der Bellena v pondelok.

"Zmenu, za ktorú hlasovali Rakúšania v októbrových voľbách a na ktorú nám dali mandát, by sme chceli zabezpečiť spoločne v nasledujúcich piatich rokoch," vyhlásil Kurz.

Z jeho slov vyplynulo, že budúca rakúska vláda nebude chcieť šetriť na občanoch, ale na systémoch, bude sa usilovať o garantovanie čo možno najväčšej bezpečnosti v krajine, o odbremenenie daňových poplatníkov a ďalšie zlepšenie života občanov krajiny.

Informujú prezidenta

Po ňom potvrdil záver koaličných rokovaní aj líder slobodných z FPÖ Heinz-Christian Strache, ktorý poďakoval Kurzovi za porozumenie a vyzdvihol vzájomnú empatiu.

Už v sobotu ráno chcú obaja šéfvyjednávači informovať o záveroch rokovaní rakúskeho spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena a až potom chcú zverejniť ďalšie podrobnosti o budúcom kabinete.

Podľa spravodajskej televízie OE24 TV bude mať nová rakúska vláda 14 ministrov, osem šéfov rezortov nominuje ÖVP a šesť FPÖ.

Dva mesiace rokovaní

Koaličné rozhovory medzi konzervatívnou ÖVP a pravicovo-populistickou FPÖ trvali od polovice októbra, kedy ľudovci vyhrali parlamentné voľby a slobodní skončili tretí, tesne za sociálnymi demokratmi (SPÖ) doterajšieho kancelára Christiana Kerna. 

Rakúskym spolkovým kancelárom bude iba 31-ročný Sebastian Kurz, ktorý sa tak po titule najmladšieho štátneho tajomníka a najmladšieho ministra (zahraničných vecí) bude môcť popýšiť aj titulom najmladšieho šéfa rakúskej spolkovej vlády v histórii.

Vicekancelárom sa stane Heinz-Christian Strache (48). Šéfkou rakúskej diplomacie by sa mala stať odborníčka na Blízky východ Karin Kneisslová (nezávislá za FPÖ).

Proeurópska vláda

Základnými bodmi vládnej spolupráce by mala byť v nasledujúcich piatich rokoch reforma daní, posilnenie prvkov priamej demokracie a ďalšie sprísnenie imigračnej politiky.

Kurz už vo štvrtok ubezpečil, že nová vláda bude proeurópska. FPÖ už skôr ustúpila od výziev, aby Rakúsko nasledovalo Britániu s referendom o vystúpení z Európskej únie. Teraz tvrdí, že je proeurópskou stranou, ale kritickou voči únii a odmietajúcou ďalšie prehlbovanie integrácie. 

Rakúsko malo dvojkoalice zložené z ľudovcov a pravicových populistov už v rokoch 2000 až 2006. V roku 2005 sa však od FPÖ odštiepil Zväz pre budúcnosť Rakúska (BZÖ), ktorého členovia zostali vo vláde a zostatková FPÖ odišla do opozície.

01 - Modified: 2024-04-26 13:36:00 - Feat.: - Title: Aktivita v rakúskom výrobnom sektore klesla najslabším tempom za vyše roka 02 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 03 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 04 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 05 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:38