TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Mikulec rokoval v Grécku o pandémii a ochrane ľudí pri mimoriadnych situáciách

26.10.2021, 21:27
Autor:
TASRTASR
Ide o prvú návštevu slovenského ministra vnútra v Grécku po 27 rokoch, ktorá zároveň nadväzuje na oficiálnu návštevu predsedu vlády Eduarda Hegera v Aténach pred necelým mesiacom.

Pandémia koronavírusu a ochrana obyvateľstva pri mimoriadnych situáciách boli hlavnými témami utorkových rokovaní ministra vnútra SR Romana Mikulca v Grécku.

Ako uviedol tlačový odbor kancelárie ministra vnútra, minister Roman Mikulec a štátny tajomník rezortu vnútra Vendelín Leitner v utorok odcestovali na dvojdňovú zahraničnú cestu do Grécka.

Ide o prvú návštevu slovenského ministra vnútra v Grécku po 27 rokoch, ktorá zároveň nadväzuje na oficiálnu návštevu predsedu vlády Eduarda Hegera v Aténach pred necelým mesiacom. Agenda slovenského ministerstva vnútra je v Grécku v pôsobnosti piatich ministerstiev.

Minister vnútra sa stretol v utorok s gréckym ministrom pre klimatickú krízu a civilnú ochranu Christosom Stylianidisom, ktorý sa poďakoval za pomoc, ktorú Slovensko poskytlo pri hasení požiarov v auguste tohto roka. Poďakovanie odovzdal aj priamo veliteľovi modulu pozemného hasenia lesných požiarov Petrovi Kovalíkovi, ktorý ministra vnútra SR na ceste sprevádza.

"Slovensko chce posilniť spoluprácu s Gréckom v oblasti krízového manažmentu a civilnej ochrany a využiť grécke skúsenosti pri zvládaní prírodných katastrof," povedal Mikulec.

Slovenská strana potvrdila záujem o spoločné cvičenia a výmenu skúseností s gréckymi kolegami, ktoré by v budúcnosti pomohli zvládať nepredvídané situácie. Vzájomnú spoluprácu hasičských zborov posilní aj memorandum o porozumení.

Ministri si vzájomne vymenili informácie a skúsenosti pri zvládaní pandémie COVID-19, ako aj aktuálne prijímané opatrenia v oboch krajinách. Obaja deklarovali, že očkovanie v súčasnosti predstavuje jediný účinný nástroj pri ochrane zdravia obyvateľstva.

Mikulec v rámci svojej zahraničnej cesty rokoval aj s ministrom pre námorníctvo a ostrovnú politiku Ioannisom Plakiotakisom a s vrcholnými predstaviteľmi Helénskej pobrežnej stráže v Aténach.

Minister vnútra ocenil aktivitu Grécka pri ochrane vonkajšej hranice EÚ, ktorá je vzhľadom na jej členitosť a dĺžku mimoriadne náročná na monitorovanie. Plakiotakis sa poďakoval za podporu Slovenska pri zvládaní tejto úlohy.

Mikulec deklaroval záujem SR naďalej pomáhať pri ochrane 14.000-kilometrovej morskej hranice Grécka. "Nebudeme pravdepodobne prví v objeme pomoci, ale určite nebudeme poslední," uviedol minister.

01 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 02 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 03 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 04 - Modified: 2024-04-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Grécko spúšťa bezplatné dovolenky. Pozri sa, či aj ty môžeš získať poukaz vo výške až 500 eur 05 - Modified: 2024-04-11 17:57:30 - Feat.: - Title: Grécko ponúka kompenzáciu turistom, ktorí boli vlani evakuovaní z Rodosu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:13