StoryEditor

Proti vstupu Turecka do únie

20.07.2005, 00:00
"Pre Turecko nie členstvo v EÚ, ale zvláštne partnerstvo," je napísané veľkými písmenami na transparente rozvinutom na Schumannovom námestí uprostred bruselskej "európskej štvrte".

"Pre Turecko nie členstvo v EÚ, ale zvláštne partnerstvo," je napísané veľkými písmenami na transparente rozvinutom na Schumannovom námestí uprostred bruselskej "európskej štvrte". Vo vetre ho držia dvaja mládenci v tričkách s nápisom Voice for Europe, Hlas pre Európu, ďalší sa motajú okolo. Pochádzajú z rôznych krajín, väčšinou sú to však Česi a Maďari.
Zmyslom ich konania je zaistiť harmonický vývoj európskej integrácie, pokračovať v nej a prehlbovať ju bez Turecka, ktoré vnímajú ako cudzorodý element, zdroj politického napätia a opustenia princípu, že EÚ je založená na uznávaní základných hodnôt. "Nezačať rokovanie s Tureckom 3. októbra by bolo poctivé tak voči Turecku, ako aj občanom Európskej únie, ktorí sú väčšinou proti tureckému členstvu," uvádza sa v otvorenom liste, ktorí aktivisti včera odovzdali Európskej komisii a Rade EÚ.
Zástupcom petičného výboru Európskeho parlamentu účastníci odovzdali petíciu v podobnom zmysle s 30 000 podpismi, z ktorých 11 000 pozbierali v ČR. Podľa hovorkyne českej iniciatívy Jany Kadeřábkovej to nesvedčí ani tak o odpore Čechov proti členstvu Turecka, ako skôr o snahách piatich desiatok českých aktivistov. "Sme si vedomí toho, že na rozdiel od Nemecka, Rakúska alebo Maďarska sú Česi k tejto veci skôr ľahostajní," uviedla ČTK.
Akcie proti rokovaniu s Tureckom sa uskutočňujú v 15 európskych mestách; po Bruseli prídu na rad Paríž, Londýn, Haag a Kodaň, po Prahe 29. júla prevezmú štafetu nemeckí účastníci. Konkrétnych sponzorov aktivisti nechceli prezradiť; zdôrazňovali iba, že väčšinu nákladov si hradia zo svojho, na putovanie si berú dovolenku. Jana Kadeřábková rozhodne poprela napojenie na akékoľvek politické strany alebo cirkvi.
"Sme rýdzo občianska iniciatíva. Mladí ľudia, ktorí sú pre európsku integráciu. Sme si vedomí toho, že EÚ sama nevie, ako bude za pár rokov vyzerať, ako sa bude vyvíjať. Za tejto situácie považujeme za nesprávne začať rokovať s Tureckom o členstvo," povedala.

Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý v pondelok zverejnila Európska komisia, je iba 35 percent obyvateľov EÚ za vstup Turecka do únie. Rumunsko a Bulharsko, ktoré majú vstúpiť 1. januára 2007, majú väčšie sympatie. Za vstup Bulharska je 50 percent a za prijatie Rumunska 45 percent obyvateľov únie.
Rokovania s Ankarou má únia začať 3. októbra, podľa odhadov potrvajú minimálne desať až pätnásť rokov. Francúzsko a Rakúsko už oznámili, že o prijatí Turecka rozhodnú ich občania v referende.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:12