StoryEditor

Deklarácia aktuálna aj po 55 rokoch

09.12.2003, 23:00
Deň ľudských práv, ktorým sa pripomína schválenie Všeobecnej deklarácie ľudských práv z roku 1948, by mal byť dňom reflexie, čo sa na tomto poli podarilo dosiahnuť. Len nedávno sa spustila medzinárodná kampaň za prísnejšiu kontrolu obchodu so zbraňami a zvýšenie jeho transparentnosti. Spojené štáty síce dosiahli zmenu režimu v Afganistane a Iraku, no civilistov sa to zatiaľ príliš pozitívne nedotklo. Občianska vojna v Čečensku pokračuje a čínske komunistické vedenie je stále presvedčené, že s ekonomickými slobodami nie sú spojené politické slobody, a to je len niekoľko najkritickejších ohnísk napätia.
Irak a Afganistan: Situácia zostáva kritickou v oboch krajinách, ktoré sa zatiaľ stali bojiskami vo vojne proti medzinárodnému terorizmu. V irackých uliciach stále vládne chaos a okupačným silám sa zatiaľ príliš nedarí zaistiť bezpečnosť. Podľa najnovších správ sa do oblasti presúvajú teroristické skupiny z Afganistanu. V ohrození sú aj humanitárni pracovníci v krajine - dôkazom toho sú útoky na sídlo Červeného kríža či OSN. Stabilizovaná nie je ani situácia v Afganistane a aj napriek začiatočnému zlepšeniu v oblasti ľudských práv v krajine pokračuje občianska vojna.
Rusko (Čečensko): Humanitárna situácia v Čečensku zostáva kritická. Záruky, ktoré ruská strana dala Európskej únii a OSN, ostávajú nenaplnené. Obe znepriatelené strany sa dopúšťajú vážnych porušení ľudských práv, no za väčšinu škôd a utrpenia čečenských civilistov sú zodpovedné ruské sily.
Čína: Táto komunistická krajina je už dlhé roky na zozname krajín potláčajúcich ľudské práva. Tisícky ľudí sú svojvoľne zadržiavané len preto, že sa snažia uplatniť právo na slobodu prejavu, združovania či náboženského presvedčenia. Mučenie a zlé zaobchádzanie s väzňami je veľmi rozšírené. Počet popráv je alarmujúci. Čínska vláda požiadala o medzinárodnú podporu pri potláčaní domáceho terorizmu. Od 11. septembra stúpla miera prenasledovania napríklad etnickej skupiny Ujgurov, z ktorých väčšina sú moslimovia.

Problémy s ľudskými právami majú aj USA


Kritici zo skupín obhajujúcich občianske slobody kritizujú protiteroristické opatrenia z roku 2001 - či už ide o tzv. vlastenecký zákon alebo vojenské nariadenie, ktoré dovoľuje v USA na dlhší čas zadržiavať neamerických občanov podozrivých z "medzinárodného terorizmu" a až potom ich predviesť pred súd.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 00:55