StoryEditor

USA majú nového šéfa tajných služieb

17.02.2005, 23:00

Americký prezident George W. Bush včera vymenoval Johna Negroponteho za národného riaditeľa spravodajských služieb. Skúsený diplomat Negroponte, ktorý bude teraz dohliadať na činnosť všetkých 15 amerických spravodajských služieb, bol veľvyslancom pri OSN a od minuloročného júna je veľvyslancom USA v Iraku. "John Negroponte zaistí, že tí, ktorí majú chrániť Ameriku, budú mať informácie potrebné na správne rozhodovanie," povedal Bush a dodal: "Zastavíme teroristov skôr, ako udrú." Nominovaný riaditeľ prisľúbil, že "bude reformovať tajné služby, aby boli pripravené na potreby 21. storočia". Dodal, že "je to najväčšia výzva, ktorej čelí počas svojej 40-ročnej kariéry vo Washingtone". Negroponteho ešte musí schváliť Senát.
O vytvorení národného riaditeľa sa rozhodli v rámci najväčšej reformy amerických spravodajských služieb za viac ako 50 rokov. Tajné služby kritizovali po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 v súvislosti s informáciami o údajných irackých zbraniach hromadného ničenia. Voľba Negroponteho bola vcelku prekvapivá, keďže sa nespomínal v žiadnom zozname potenciálnych kandidátov. Niektorí kritici sa vyjadrili, že definícia nového postu je taká nejasná, že ani neprilákala kvalifikovaných kandidátov. Podľa informácií tlačovej agentúry AP bol prvou Bushovou voľbou na post šéfa nového úradu exriaditeľ CIA Robert Gates, no ten ho odmietol práve zo spomínaných dôvodov. No personálny šéf Bieleho domu Andrew Card však dementoval informácie, že Biely dom mal problém s nájdením vhodného kandidáta. "Vždy ma prekvapí, koľko je nesprávnych informácií, že sme prácu ponúkali iným a tí ju odmietli. Jednoducho to nie je pravda," reagoval Card.
Nový riaditeľ spravodajských služieb bude čeliť podobným problémom ako ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť vytvorené krátko po 11. septembri. Ministerstvu sa len ťažko spája prácu mnohých vládnych agentúr. Hlavným cieľom reformy a vytvorenie postu riaditeľa bolo dostať všetkých 15 spravodajských agentúr pod jednu strechu. Aby sa nestávalo, že im unikne organizovanie 11. septembra či nájdu zbrane hromadného ničenia tam, kde v skutočnosti nie sú.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 16:54