StoryEditor

Maďarsko možno bude mať prezidentku

22.03.2005, 23:00
Šance predsedníčky maďarského parlamentu Katalin Sziliovej stať sa prvou ženou vo funkcii prezidenta sa každý deň zvyšujú.

Jej kandidatúru podporuje čoraz väčší počet miestnych organizácií vládnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP).
V Maďarsku volí prezidenta parlament, v ktorom má vládna koalícia spoľahlivú väčšinu. Ešte však nie je isté, či sa Sziliová stane oficiálnou kandidátkou MSZP na funkciu prezidenta. Predseda strany István Hiller to nevylúčil. Menšia koaličná strana, liberálny Zväz slobodných demokratov, však už avizoval, že by nerád videl na poste prezidenta straníckeho kandidáta. Tento postoj liberálov môže znížiť šance Sziliovej stať sa prvou ženou vo funkcii hlavy štátu.
Podľa prieskumu agentúry Szonda Ipsos je Sziliová prijateľná ako prezidentka až pre 42 percent občanov Maďarska. Naopak, 24 percent Maďarov ju ako prezidentku odmieta. Kto nahradí vo funkcii súčasného prezidenta Ferenca Mádla, ktorému v tomto roku vyprší päťročné funkčné obdobie, však zatiaľ nie je známe, pretože ani opozícia ešte neoznámila, koho kandiduje na tento post. Europoslankyňa Katalin Lévaiová oznámila, že by rada kandidovala na tento post a nevylučuje sa ani kandidatúra bývalého predsedu Maďarskej akadémie vied Ferenca Glatza. V prvých dvoch kolách voľby prezidenta musí kandidát získať dve tretiny hlasov v 386-člennom parlamente. V treťom kole stačí na zvolenie prostá väčšina hlasov.
Sziliová v uplynulých dňoch zabodovala verejným priznaním, že v detstve prišla o časť ľavej ruky. "V dvanástich rokoch som prišla o časť ľavej ruky a nosím protézu," uviedla Sziliová v diskusnom programe Maďarskej televízie Sloboda slova. Redaktor sa jej opýtal aj na takú drobnosť, či si na protéze maľuje nechty. "Samozrejme. Veď aj na pravej ruke si maľujem nechty, tak by to malo vyzerať esteticky," povedala. Sziliová priznala, že istý čas protézu nepoužívala a podľa vlastných slov dokázala žiť plnohodnotný život. "Šoférujem, robím všetky domáce práce, nikdy som nemala žiadne úľavy ani v škole, ani neskoršie v práci," dodala. Sziliová si v čase, keď nenosila protézu, zahalila ľavú roku šatkou alebo si rukáv na ľavej strane zastrčila do vrecka. V poslednom čase však čoraz častejšie používa protézu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:57