StoryEditor

Na pápeža útočia aj médiá

19.09.2006, 00:00

Paríž, Londýn, Viedeň -- Po moslimoch, ktorých pobúrili nedávne výroky pápeža Benedikta XVI. o islame a násilí, sa do hlavy katolíckej cirkvi pustila aj európska tlač. Väčšina denníkov jeho slová kritizuje a vyčíta mu, že si zrejme neuvedomil, čo môžu jeho výroky spôsobiť. Ostré slová však padali aj na hlavu niektorých moslimov za to, že neznesú kritiku a rozdúchavajú každý incident.
Asi najtvrdšia kritika na pápežove slová sa objavila vo francúzskom ľavicovom denníku Libération. Ten síce priznáva, že výroky boli vytrhnuté z kontextu, to však neospravedlňuje "veľkú hlúposť", ktorú pápež urobil. Libération ďalej píše, že hlava katolíckej cirkvi by mala hlásať skôr spolunažívanie náboženstiev, ako prilievať olej do ohňa pod vojnu civilizácií. "Tento pápež urobil od svojho zvolenia už veľa prechmatov. Nakoniec si budeme myslieť, že nie sú náhodné, ale že prezrádzajú jeho skutočný názor," napísali Libération.
Na stranu Benedikta XVI. sa postavil denník Le Figaro, ktorý vyzýva na ochranu slobody myslenia. Za rozpútanie nenávisti medzi moslimami podľa denníka nie je zodpovedný pápež, ale tí, ktorí vyrábajú akékoľvek zámienky na manipulovanie s veriacimi. Francúzsky katolícky denník La Croix pripúšťa, že si Benedikt XVI. zrejme neuvedomil, aký dosah budú mať jeho slová. Denník však vyzýva na dialóg. V tomto prípade by moslimovia mali odpovedať výmenou názorov, a nie urážkami či dokonca fyzickými hrozbami. Tým podľa La Croix ukážu, že dokážu zachovať chladnú hlavu.
Podľa rakúskeho denníka Der Standard pápež Benedikt XVI. urobil chybu, ale snaží sa ju včas napraviť. Jeho ospravedlnenie preto považuje za revolučné. V tomto duchu sa hlavy katolíckej cirkvi zastal aj britský denník Daily Telegraph. Pripomína, že doteraz sa nikto z moslimských vodcov priamo neospravedlnil za útoky na kresťanov v moslimských krajinách, ktoré sú takmer na dennom poriadku. Britský denník The Guardian však považuje pápežov výrok za nebezpečný, pretože presvedčí ďalších moslimov, že Západ je nevyliečiteľne protiislamský. ČTK, ach

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 03:13