StoryEditor

Náboženské násilie v Iraku sa stále vyhrocuje

Irakom naďalej otriasajú výbuchy. Napriek odvolaniu zákazu vychádzania, ktorý platil v niektorých častiach krajiny po minulotýždňovom bombovom útoku na šíitskú mešitu v meste Sámarra, vlna násilia neutícha.

Irakom naďalej otriasajú výbuchy. Napriek odvolaniu zákazu vychádzania, ktorý platil v niektorých častiach krajiny po minulotýždňovom bombovom útoku na šíitskú mešitu v meste Sámarra, vlna násilia neutícha. Násilnosti si od minulej stredy podľa vládnych zdrojov vyžiadali okolo 380 obetí, avšak niektoré zdroje hovoria až o 1 000 mŕtvych. Denník Washington Post písal včera s odvolaním sa na iracké policajné zdroje o 1 020 obetiach za posledný týždeň.

Násilie neutícha
Odvetné útoky na sunnitské mešity a sunnitských Arabov vyvolali ďalšie útoky na šíitov a z tohto bludného kruhu sa krajina nevie dostať. Pri troch bombových útokoch v bagdadských šíitských štvrtiach zahynulo včera vyše 40 ľudí a okolo 100 ďalších utrpelo zranenia. Najkrvavejší bol útok samovražedného atentátnika, ktorý sa odpálil pri benzínovom čerpadle na východe mesta a zabil 20 ľudí. Ďalšie osoby zomreli pri výbuchoch dvoch áut naložených trhavinami. Jedno vozidlo explodovalo neďaleko trhoviska v centrálnej štvrti Karada a druhé pri pošte v juhovýchodnej štvrti Džadída. Hovorca nemocnice al-Kindí uviedol, že prijali 109 osôb s rôznymi poraneniami. Útoky boli údajne koordinované a stali sa deň po tom, čo úrady zrušili zákaz vychádzania a zákaz pohybu automobilov v irackej metropole.
Predtým ozbrojenci umiestnili bombu pred vchod sunnitskej mešity al-Hurrija na severe Bagdadu. Výbuch poškodil vchod do chrámu, nespôsobil však žiadne straty na ľudských životoch. V severoirackom meste Tikrít vybuchla bomba pri hrobke Husajna al-Madžída, otca zosadeného irackého lídra Saddáma Husajna. Od útoku na šíitskú svätyňu v meste Sámarra zomrelo podľa predstaviteľa hlavnej bagdadskej márnice len v Bagdade okolo 330 osôb.
Násilnosti však pokračujú aj mimo hlavného mesta. Južne od mesta Bakuba našli telá deviatich sunnitov, medzi postrieľanými bol aj vplyvný sunnitský kmeňový vodca. Bomby zabíjali aj zahraničných vojakov, v meste Amara na juhu Iraku zomreli po výbuchu bomby dvaja britskí vojaci a počet strát britskej armády sa tak zvýšil na 103. V Bagdade pri prestrelke zahynul americký vojak.

Zatkli podozrivých
Upokojiť situáciu nepomohla ani výzva bývalého prezidenta Saddáma Husajna, ktorý Iračanov vyzval na zastavenie sektárskeho násilia. Konflikt by však mohol zmierniť úspech irackých bezpečnostných síl. Irackí predstavitelia zadržali desať ľudí vrátane štyroch členov bezpečnostnej stráže v súvislosti s bombovým útokom na šíitskú svätyňu v Sámarre, ktorý vyvolal vlnu násilia medzi náboženskými skupinami.
"Útok uskutočnili extrémisti napojení na teroristickú sieť Al-Kajdá," povedal iracký poradca pre národnú bezpečnosť Muwaffak Rubájí novinárom. Iračania teraz dúfajú, že by to mohlo zastaviť stupňujúce sa útoky. Na demonštráciách po útoku na svätyňu v Sámarre žiadali rozzúrení šíiti smrť útočníkov. Úspech bezpečnostných síl by mohol aj zmierniť hlasy žiadajúce odstúpenie vlády pre neschopnosť zastaviť zabíjanie.

01 - Modified: 2003-02-17 14:06:21 - Feat.: 0 - Title: Ovplyvní udeľovanie cien ako Grammy či slovenský Aurel predaj aj u nás? 02 - Modified: 2003-02-17 14:08:21 - Feat.: 0 - Title: Kvalitná trofej -- výsada majetných 03 - Modified: 2003-02-17 14:37:50 - Feat.: 0 - Title: Profesionálny zlodej: Ukradnem každé auto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:07